Prije 22 godine živ kamenovan u Banjaluci: Niko nije odgovarao za mučku smrt Murata Badića

“Bio je pogođen u glavu, a njima nije bilo dovoljno što su ga oborili, nego su ga nastavili gađati. Ležao je sasvim bespomoćno, a niko se nije usuđivao da mu priđe. Tek nakon 20-tak minuta policija je intervenisala i unijela ga u Medžlis Islamske zajednice. Uvjeren sam, da je policija reagovala na vrijeme, posljedice ne bi bile ovako užasne”, prisjetio se tada Hajrudin Šahić

Murat Badić napadnut je i kamenovan 7. maja 2001. godine u Banjaluci na polaganju kamena temeljca za džamiju Ferhadiju. Tog dana još oko 300 Bošnjaka napadnuto je od ekstremista iz RS, međutim, Badić je preminuo 19 dana poslije.

REAKCIJE ZVANIČNIKA

Tragična sudbina zadesila je čovjeka koji je samo htio ibadetiti i podržati povratak Bošnjaka u Banjaluku nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prošle su 22 godine, a za njegovu smrt niko nije odgovarao.

Sredinom maja te 2001. godine mnogi mediji su pratili zdravstveno stanje ovog Cazinjanina, među kojima je bio i „Dnevni avaz“. Skoro iz dana u dan objavljivali smo nove informacije vezano za stravični ekstremistički napad na Bošnjake samo zato što su – Bošnjaci.

Objavljivali smo reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika, istraživali kako je došlo do napada, ko ga je „dozvolio“, zašto nije spriječen…

Možda bi život Murata Badića bio spašen. Liječen je u banjalučkoj bolnici, a naknadno je otkriveno da su tražili kauciju od 1.800 KM, koja je uplaćena. Niko nije htio dati dozvolu da ga helikopterom prebace u Sarajevo u Klinički centar te je to učinjeno sanitetskim vozilom.

Nažalost, posljedice kamenovanja i napada bile su stravične i Badić je izgubio bitku za život.

PALILI AUTOBUSE

Hajrudin Šahić, tadašnji predsjednik „Merhametovog“ Koordinacionog odbora za povratak u RS, ispričao je šokantne detalje.

“Bio sam udaljen svega šest-sedam koraka, ali mu nisam mogao pomoći jer sam i sam bio pogođen. Da situacija bude gora, on je, kada ga je prvi kamen pogodio, odmah pao. Bio je pogođen u glavu, a njima nije bilo dovoljno što su ga oborili, nego su ga nastavili gađati. Ležao je sasvim bespomoćno, a niko se nije usuđivao da mu priđe. Tek nakon 20-tak minuta policija je intervenisala i unijela ga u Medžlis Islamske zajednice. Uvjeren sam, da je policija reagovala na vrijeme, posljedice ne bi bile ovako užasne”, prisjetio se tada Šahić.

Badića i druge vjernike zvanice napali su i kamenovali ekstremisti koje policija RS nije mogla ili nije htjela spriječiti, a zapalili su autobuse u kojima su došli vjernici, kao i automobile.

Neki su uhapšeni, ali zbog napada i vandalizma. Niko zbog smrti Murata Badića, koji je tada imao 61 godinu.

DAO SERGIJU ZA FERHADIJU

Badić je proveo 19 dana u komi, iz koje se nikada nije probudio. U selo Gnjilavac kod Cazina došlo je više od 3.000 ljudi da mu klanja dženazu, u kuću Badića na dan dženaze došlo je 25 imama, a 80 njih je ovog Cazinjanina ispratilo na ahiret.

Badić tog 7. maja 2001. godine nije trebao da ide u Banjaluku. Tako je barem na prvu odlučio. U jednoj od cazinskih džamija dao je sergiju za obnovu Ferhadije i odlučio da neće prisustvovati polaganju kamena temeljca. Uoči tog dana krenuo je da legne s mišlju da je za Ferhat-pašinu džamiju uradio šta je mogao i da njegovo prisustvo nije neophodno. Komšija ga je nagovorio da ipak ujutro krenu za Banjaluku.

Čuvena banjalučka Ferhadija minirana je u noći 7. maja 1993. godine. Taj datum, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, proglašen je za Dan džamija. Rekonstrukcija Ferhadije svečano je završena 7. maja 2016. godine.

Izvor i foto: “Avaz”

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!