Pogledajte egzodus Rusa iz Bahmuta: Putin se crveni, Kremlj zanijemio, Šojgu ide na sve ili ništa!

Snimak ruskog povlačenja, kako prenosi Daily Mail, objavljen je dok je Putin u svom godišnjem govoru na paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u utorak poručio svojim vojnicima: “Vaše borbene aktivnosti sada su od najveće važnosti. O vama danas ovisi sigurnost zemlje kao i budućnost naše državnosti i našeg naroda”

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak koji prikazuje ponižavajuće povlačenje – točnije bijeg – ruskih vojnika kod Bahmuta. Do ovog je događaja došlo istoga dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin uprizorio još jednu vojnu paradu za Dan pobjede, ali značajno smanjenih dimenzija nego inače zbog, kako prenose mnogi zapadni mediji, razornih gubitaka ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

Snimak, kako se čini, potvrđuje izvještaje da su se redovne ruske snage ‘okrenule i pobjegle‘, a Kijev tvrdi da ostvaruje teritorijalni napredak nakon nekoliko mjeseci ruskog napredovanja. Snimak prikazuje ruske snage kako bježe s bojišta oko istočnog ukrajinskog grada nakon što ih je svladala ukrajinska 3. jurišna brigada.

To je prvi tvrdio Jevgenij Prigožin, šef zloglasne plaćeničke privatne vojske Wagner, dok je kritizirao učinak ruskih regularnih oružanih snaga, a posebno njihovih zapovjednika u ovoj bitci koja bjesni mjesecima.

Kompletan tekst pročitajte na portalu JUTARNJI

Idi na VRH
error: Content is protected !!