Student iz Splita najavljivao maskar, otkrio ga FBI: Snimao se i najavljivao pokolj, uznemirujuće podudarnosti sa dječakom ubicom iz “Ribnikara”

Kad je američki FBI, očito prateći neke ključne riječi na toj platformi iz nekih svojih razloga, otkrio te poruke odmah su obavijestili hrvatske kolege pa su splitski policajci mladića uhapsili Tada je, nakon ispitivanja, bio pušten uz mere opreza, a otvorena je istraga zbog prijetnje, te je naložena pretraga telefona i kompjutera. Sedam dana kasnije, kad je stiglo što se sve nalazi u njegovom telefonu, hitno je naloženo ponovno hapšenje

Student (22) iz Splita je u pritvoru, jer je najavljivao masovna ubistva svojih kolega, a  otkriven je i uhapšen neposredno prije masovne pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je učenik (13) te škole ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole. Ovaj splitski student je razotkriven pomoću FBI-a, koji su u njegovom telefonu otkrili jezive planove i video snimke studenta koji drži ručnu bombu i prijeti da će ubiti svoje kolege!

Uzroci i okolnosti koje su prethodile nezapamćenoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi podsećaju na nedavni slučaj iz Splita, pišu hrvatski mediji.

Tamo je student (22) psihologije završio u istražnom zatvoru zbog prijetnji masovnim ubistvom svojih kolega na Filozofskom fakultetu.

Osnovna razlika između ova dva slučaja je u godinama počinitelja i konačnom ishodu, dok su sve ostale okolnosti prilično slične.

Dok dječak zbog svojih godina ne može biti krivično odgovoran za svoj čin, splitski student nema tu privilegiju.

Dakle, po dosadašnjim informacijama, dječak (13) iz Beograda potiče iz građanske porodice, otac mu je ljekar, a majka radi u jednom ministarstvu.

Nakon što je uhapšen, otac dječaka ubice, Vladimir Kecmanović, je rekao da je znao da se njegov sin osećao odbačeno, ali da nije primijetio ništa neobično u njegovom ponašanju, te da mu je sin često govorio da se nije uklapao u društvo.

U splitskom slučaju, porodično okruženje je gotovo identično budući da otac studenta radi kao inspektor u policiji, a majka je doktorka.

Nije poznato da li su roditelji mladića znali da se on osjeća odbačeno, ali nema sumnje da je to bio povod njegovim vrlo ozbiljnim prijetnjama.

U njima je spominjao korišćenje pištolja marke “Glock”, a to je i jedno od službenih oružja hrvatske policije i pitanje je na koji je način došao do oružja iz kojeg je, kako se to vidi iz kasnije pronađenih snimaka, pucao.

UZNEMIRUJUĆI DETALJNI PLAN

Kasnijim pretragama njegovog stana i drugih prostora koje koristi, nikakvo oružje nije nađeno.

On, srećom, nije imao priliku svoje prijetnje ostvari, zahvaljujući profesionalnosti i savjesnosti hrvatskih državnih organa, koji su prepoznali opasnost njegovog ponašanja i naložili njegovo ponovno hapšenje. Policija je hitno obavila svoj zadatak, a istražni sudija je na osnovu svih dokaza i mišljenja vještaka ocijenio da je najsigurnije da mladić završi iza rešetaka istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja djela.

Može se samo nagađati šta bi se dogodilo da nije drugi put uhapšen i da je na slobodi dočekao informaciju o beogradskoj tragediji, piše Slobodna Dalmacija.

Podsetimo, 22-godišnji je mladić prvo bio uhapšen nakon što je 11. aprila ove godine na jednoj internet platformi, a kako bi zastrašio grupu svojih kolega koji su desetak dana poslije trebali da polažu kolokvijum, na engleskom jeziku objavio tekst u kojem najavljuje kako i kad će obaviti napad.

Tada je detaljno opisao da će uzeti pištolj Glock 19, mačetu i lovački nož, da će narediti svima u dvorani da vežu svoje noge, profesoru da mu da ključ da može zaključati učionicu, da će blokirati ulazna vrata i da će ubiti dvoje studenata. Napisao je da će to napraviti jer ga niko ne primjećuje, da nikome nije stalo do njega i da se nalazi u lošem psihičkom stanju.

SNIMAO SE KAKO DRŽI BOMBU DOK NAJAVLJUJE POKOLJ

Kad je američki FBI, očito prateći neke ključne riječi na toj platformi iz nekih svojih razloga, otkrio te poruke odmah su obavijestili hrvatske kolege pa su splitski policajci mladića uhapsili Tada je, nakon ispitivanja, bio pušten uz mere opreza, a otvorena je istraga zbog prijetnje, te je naložena pretraga telefona i kompjutera, prenosi “Blic”.

Sedam dana kasnije, kad je stiglo što se sve nalazi u njegovom telefonu, hitno je naloženo ponovno hapšenje.

Kako je službeno objavljeno, snimio je dva audio-video zapisa sa svojim mobilnim na kojima drži i vrti ručnu bombu M75 govoreći o napadu s ljudskim žrtvama.

Na tim snimcima, uz ostalo, govori kako nije htio da dođe do ovoga, ali kad ga već “ljudi je**”, onda će se i on malo zaigrati i poigrati s njima.

Ističe i kako je očito da “te niko ne shvata ozbiljno dok ne počneš gristi”, da samo mora povući osigurač bombe i završava rečima “vidimo se ped*ri…”.

Na drugom videu, uz ostalo, napominje kako drži do svoje riječi, kako mu je pun “k… drugih i da ga je…” i da će sve imati svoje posledice.

Najavljuje u tom snimku u kojem drži bombu i svoj prst na osiguraču iste da “nema povratka”, te da nije htio da dođe do ovoga, da on to nije tražio.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!