Nezapamćeni haos u Moskvi: Prigožin je prešao crvenu liniju, Putin na njega pušta svoje “pse”!

Ruski nezavisni medij Meduza saznaje od izvora bliskih Putinovoj administraciji da zvaničnicima Kremlja ponestaje strpljenja kada je riječ o neuravnoteženom ponašanju Prigožina, koje bi moglo da bude posledica njegove nesposobnosti da održi “lično obećanje” koje je dao ruskom predsjedniku. U svakom slučaju, njegove nedavne kritike ruskog Ministarstva odbrane i izjave o situaciji na bojnom polju počele su da “ozbiljno zabrinjavaju rukovodstvo zemlje”, saznaje Meduza iz dva izvora bliska Kremlju

Poslednjih nedjelja, osnivač privatne plaćeničke ruske armije Vagner, Jevgenij Prigožin, počeo je javno da osuđuje rusko vojno rukovodstvo češće i bjesnije nego ikada ranije. U video snimku od 5. maja, obraćajući se ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu, Prigožin je izrekao niz psovki, optužujući ih da su dozvolili ruskim borcima da umru kako bi mogli da se “ugoje u ​​svojim kancelarijama od mahagonija”.

Četiri dana kasnije, u utorak, on je postavio mnogo duži video, ovog puta optužujući jedinicu ruske vojske da je napustila svoje položaje u Bahmutu pre nego što je predsjednika Vladimira Putina nazvao “srećnim dedom” koji nije uspio da spase svoju zemlju.

Ruski nezavisni medij Meduza saznaje od izvora bliskih Putinovoj administraciji da zvaničnicima Kremlja ponestaje strpljenja kada je riječ o neuravnoteženom ponašanju Prigožina, koje bi moglo da bude posledica njegove nesposobnosti da održi “lično obećanje” koje je dao ruskom predsjedniku. U svakom slučaju, njegove nedavne kritike ruskog Ministarstva odbrane i izjave o situaciji na bojnom polju počele su da “ozbiljno zabrinjavaju rukovodstvo zemlje”, saznaje Meduza iz dva izvora bliska Kremlju, piše ”Jutarnji list”.

Prigožinovi javni napadi na vojne krugove česta su pojava od početka maja, iako su počeli mnogo ranije. Ovaj ugostiteljski tajkun, koji ima unosne ugovore sa Kremljom o ugostiteljskim uslugama i poznat je kao “Putinov kuvar”, zatražio je 5. maja od Ministarstva odbrane da pošalje municiju potrebnu Vagnerovoj grupi za nastavak borbi u Bahmutu, preteći da će se u suprotnom povući. Čečenski lider Ramzan Kadirov je 6. maja zatražio od Putina da pošalje svoj bataljon Ahmat da zamijeni Vagnerove snage u Bahmutu, predlog koji je naišao na Prigožinovo snažno odobravanje.

“NIJE DIO TIMA”

Sledećeg dana, šef Vagner grupe je izvijestio da je rusko Ministarstvo odbrane pristalo da mu obezbijedi municiju i da će grupa plaćenika ostati u Bahmutu. Međutim, dan kasnije objavio je 27-minutni video u kojem je naveo da su njegove snage dobile samo 10 odsto opreme koju je zatražio i nastavile da prijete ruskom vojnom vrhu. On je naveo i da je jedinica ruskih oružanih snaga u Bahmutu “napustila” svoje tamošnje položaje.

Ali, dio Prigožinovog govora o kojem se najviše diskutovalo bio je onaj u kome je omalovažavajući govorio o “srećnom dedi”.

“Srećni deda misli da mu dobro ide. A šta da radi država dalje? Šta da radi država,šta da naša djeca, naši unuci, budućnost Rusije i kako ćemo dobiti ovaj rat, ako se odjednom – a ja ovdje samo spekulišem – ispostavi da je ovaj deda potpuni š**ak?”, rekao je Prigožin.

Izvori bliski Putinovoj administraciji rekli su za Meduzu da zvaničnici Kremlja smatraju Prigožinove izjave o ruskom Ministarstvu odbrane “ozbiljnom prijetnjom”. Jedan izvor kaže da Prigožin trenutno ne djeluje “kao deo istog tima, a ne iz istih interesa” kao ruske vlasti.

“On ima svoj projekat, Bahmut, i trenutno radi sve za njega. Ali to je lični projekat, koji ima za cilj da mu da više uticaja u Ministarstvu odbrane, tako da se Vagner predstavlja kao glavna snaga pobjede”, rekao je izvor.

PREKRŠENO OBEĆANJE?

Prema izvorima, akcije šefa Vagner grupe mogle bi da ga dovedu u ozbiljne probleme, uprkos njegovim bliskim vezama sa najvišim rukovodstvom Rusije. Njegovi “zaštitnici”, kako se navodi, su direktor Nacionalne garde Rusije Viktor Zolotov, kao i gubernator Tule i bivši Putinov tjelohranitelj Aleksej Djumin. Među Prigožinovim braniocima bio je i milijarder i dugogodišnji Putinov saveznik Jurij Kovalčuk, ali je, prema izvorima Meduze, počeo da se distancira od Prigožina.

Izvor jedne od ruskih državnih medijskih agencija kaže da su ruske propagandne agencije već dobile “upozorenje” od Putinove administracije da ga, ako Prigožin nastavi da kritikuje Ministarstvo odbrane i izvještava o “neuspjesima na frontu”, prikažu kao izdajnika Rusije.

“AKO OVAKO NASTAVI…”

Vašington post je ranije objavio da je rusko Ministarstvo odbrane počelo da priprema materijale za negativnu javnu kampanju protiv Prigožina, ali da je ipak nije organizovalo. Sada, prema Meduzinom izvoru, predsjednička administracija priprema sličnu kampanju, u slučaju da Prigožin nastavi sa takvim ponašanjem.

Istovremeno, izvori bliski Kemlju kažu da ne misle da će se vlasti zaustaviti samo na prljavoj kampanji, prenosi “Blic”.

“Sve dok je Vagner na bojnom polju, malo šta može da ugrozi Prigožina – on ima mogućnost da uđe u direktan dijalog sa predsjednikom. Ali ako tako nastavi, zvanične bezbjednosne snage će mu sigurno stati na kraj”, rekao je izvor.

U izjavi televizijskoj mreži RTVI, Prigožin je rekao da, kada je upotrijebio riječ “deda”, nije mislio na Putina, već na jednu od tri osobe – bivšeg zamjenika ministra odbrane za logistiku, general-pukovnika Mihaila Miziceva, šefa generalštaba ruske armije Valerija Gerasimova i provladinu aktivistkinju Nataliju Him. Prigožin nije objasnio zašto bi za 34-godišnju ženu, upotrebio riječ deda.

Foto: Jevgenij Prigožin (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!