Vučić najavio radikalne mjere: “U novom razredu dječaka niko nije htio da prihvati, čekao je dan i pripremao se”

“Biće smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, iako je imao sve potrebne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka”, rekao je Vučić. Predsjednik Vučić je, spominjući oca dječaka, rekao da je riječ o uzornom ljekaru

U 18 sati minutom ćutanja započela je vanredna konferencija za novinare predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom krvoprolića koje se dogodilo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, prenosi RTS.

Na početku je izjavio da je današnji dan jedan od najtežih u savremenoj istoriji Srbije.

“Želim da izrazim saučešće porodicama, roditeljima, braći, sestrama, djedovima i bakama ubijene djece, porodici ubijenog radnika obezbjeđenje. Srbija je, nažalost, u tuzi ujedinjena. Tuga je tolika da ne pamtimo veću”, rekao je.

Vučić je rekao da se dječak u ovom trenutku nalazi na posebnom mjestu.

“Biće smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, iako je imao sve potrebne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka”, rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić je, spominjući oca dječaka, rekao da je riječ o uzornom ljekaru.

“U NOVOM RAZREDU GA NISU PRIHVATALI”

Rekao je i da dječak nikada nikome nije prijetio i da je planirao da baci Molotovljeve koktele kako bi spriječio ulaz bilo kome drugom dok ne obavi svoj “monstruozni posao”. Vučić je rekao da se dječak uplašio kod prvog Molotovljevog koktela i da je zato odustao od toga.

“On je tražio od roditelja i škole premještaj iz jednog u drugi razred, prešao je u 7/2, svi su ga izbjegavali, u drugom razredu imao je tri prijatelja. Dobro se snašao, roditelji su bili zadovoljni. Ne može za roditelje reći da su se svađali i tukli, jedino je rekao da su stalno tražili bolje rezultate i da je slabije rezultate pružao otkako je bio zaljubljen”, rekao je Vučić.

U novom razredu, međutim, niko nije htio da ga prihvati jer se razlikovao i on je odlučio da počini  počiniti monstruozni čin, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je obezbjeđenje u školi dobro.

“Radnik obezbjeđenja koji je ubijen razmjenjivao je poruke s dječakom ubicom. Volio ga je. Bio je dobri duh škole, brinuo se o djeci”, rekao je Vučić.

Navodi da je dječak pripremao zločin.

“Čekao je dan i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani s ocem. Gađao je kružnu metu, koristio je 9 mm. Prema sopstvenom priznanju, svidjelo mu se i bio je dobar strijelac!, rekao je Vučić.

AMBICIOZAN DJEČAK

Vučić je rekao da je dječak bio izuzetno ambiciozan.

Kako je rekao, ovdje nije riječ o djetetu koje se borilo za svoje roditelje i status, niti djetetu koje nema šta da jede i pije. Prokomentarisao je izjave pojedinaca da je za sve kriva televizija, rekavši da niko od djece ne gleda televiziju.

“Oni su na internetu cijeli dan. Morate razumjeti da postoji bezbroj stvari koje se moraju učiniti. 57 čaura i šest metaka je pronađeno, četiri okvira”, rekao je.

Još jednom je naglasio da je dječak iz ugledne porodice i da mu je otac počasni član jedne streljane.

Predsjednik Vučić je postavio pitanje šta dijete radi u streljani i zašto mu je bilo dozvoljeno da puca.

“Drugi problem je, što se vidi po šemi koju smo našli, da je on igrao neku vrstu igrice, a u tim igricama oni imaju više života. Vidite da kod njega nema kajanja, da ne razumije šta je učinio jer je mislio da je za dio korisnika na društvenim mrežama postao heroj. Od progonjenog dječaka, sad je zadovoljan jer je postao heroj”, rekao je Vučić.

Potom je iznio neke sigurnosne mjere koje će nakon strašnog masakra predložiti Vladi Srbije. Naveo da će predložiti da u školama bude još veći broj policajaca koji će se brinuti o bezbjednosti.

“Hoćemo li biti dovoljno ujedinjeni da priznamo svoje greške, da pokušamo djecu vratiti sportu, da ih malo odmaknemo od telefona i interneta”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

MORATORIJUM NA DRŽANJE ORUŽJA

Predložio je da se u iduće dvije godine uvede moratorijum na držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Dodao je da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Predložio je i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da se provjeri imaju li maloljetnici pristup njima, što već stoji u zakonima.

Istakao je i da će predložiti propisivanje kaznenopravne odgovornosti svima koji omoguće maloljetnim osobama da dođu u kontakt s vatrenim oružjem.

Vučić je rekao da, kao predsjednik, Vladi predlaže da razmotri snižavanje doba kaznenopravne odgovornosti maloljetnika s 14 na 12 godina, što će, kako je rekao, biti nešto oko čega će se “lomiti koplja”.

Vučić je rekao da je jedan učenik u Vojvodini danas prijetio da će počiniti isto što se dogodilo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, istakavši da je škola odmah zatvorena.

“Reagovali smo promptno, zatvorili školu, odveli dijete na razgovor”, rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić je izjavio da je “nemoguće da nniko ne odgovara” za pucnjavu i da to “neće proći tek tako”.

“Postoji tu kazneno djelo izazivanja opšte opasnosti, ali ne bih ja o tome, to je za MUP”, rekao je.

On je dodao da je zbog toga predložio 10 mjera, i da će biti dobro “ako i pet bude usvojeno”.

Istakao je da bi bilo drugačije da je zločin “počinio netko ko ima 50 ili više godina, jer bi se onda moglo reći da je puno gledao reality emisije”, ali da je ovdje riječ o djetetu.

Rekao je da je “Srbija postala dio globalnog svijeta i to ne samo u dobrim, već i u najgorim stvarima, pa se zbog toga moramo preispitati šta i kako”.

Foto: Aleksandar Vučić (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!