Zbog prijetnji Jevtu Erakoviću uhapšen Željko Lečić: “Zato što sam Crnogorac i jer sam u DPS-u, poručeno mi je da ću umrijeti”

”Napadnut sam danas verbalno, potom je nasilnik pokušao i fizički. Zato što sam Crnogorac i jer sam u DPS-u, poručeno mi je da ću umrijeti. Slučaj je prijavljen. Po mojoj prijavi za prijetnju smrću iz decembra 2022. nadležni nijesu prstom mrdnuli. Neka nova Crna Gora, nećemo se navikavati”, napisao je Eraković na Twitteru

Pedesetosmogodišnji Željko Lečić uhapšen je zbog sumnje da je, juče oko podneva, vrijeđao poslanika DPS-a Jevta Erakovića, saznaju “Vijesti”.

Protiv Lečića je, nakon saslušanja u podgoričkoj policiji, a u konsultaciji sa tužilaštvom, podnijeta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti potpredsjednika DPS-a.

”Po nalogu tužioca, Ž. L. je lišen slobode zbog osnova sumnje da je, na štetu J. E, izvršio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti”, saopštio je “Vijestima” rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, tužilac Duško Milanović.

Prema saznanjima “Vijesti”, policija će, po nalogu tužilaštva, izuzeti i pregledati snimke sa nadzornih kamera benzinske pumpe u podgoričkom Siti kvartu, gdje se i dogodio incident.

Eraković je juče policiji prijavio da je verbalno napadnut, a potom je na Twitteru napisao da se to dogodilo “zato što je Crnogorac” i “jer je u DPS-u”. Napisao je i da mu je poručeno da će umrijeti.

”Napadnut sam danas verbalno, potom je nasilnik pokušao i fizički. Zato što sam Crnogorac i jer sam u DPS-u, poručeno mi je da ću umrijeti. Slučaj je prijavljen. Po mojoj prijavi za prijetnju smrću iz decembra 2022. nadležni nijesu prstom mrdnuli. Neka nova Crna Gora, nećemo se navikavati”, napisao je Eraković.

Policija je odmah nakon prijave izašla na lice mjesta, ali nijesu zatekli napadača.

Nedugo nakon incidenta, inspektori su utvrdli da je Lečić verbalno napao Erakovića i prijetio mu.

DPS i više njenih funkcionera i poslanika osudili su juče napad na Erakovića.

Saopštili su da odgovornima za napad smatraju aktuelnu vlast i premijera Dritana Abazovića, koji su, kako su naveli, “kreirali takvu atmosferu”, ali i medije koji “kriminalizuju DPS i borbu za građansku i evropsku državu etiketiraju nacionalizmom”.

Napad su osudile i Socijaldemokrate (SD) i član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković.

Iz DPS-a su saopštili da je “devijantno ponašanje, nasilje, mržnja i netrpeljivost, koji su preplavili društvo posljedica šovinizma i ekstremizma, koji su zavladali u atmosferi “dominantno kreiranoj od strane vlasti i dviju vlada formiranih nakon 30. avgusta 2020”.

”Bilo da se radi o fizičkim napadima ili verbalnim, bilo da su prijetnje upućene neposredno ili putem društvenih mreža, zajednički imenitelj je da su bazirane na etničkoj ili vjerskoj osnovi”.

Ocijenili su da je jasno da je cilj tih napada, zastrašivanja i prijetnji, da velikosrpsku ideologiju nametnu kao državnu, i na taj način unište građanski karakter Crne Gore.

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković naveo je da je napad na Erakovića posljednja opomena da se preventivno reaguje, kako se ovakve situacije ne bi više nikad ponovile – nikome.

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević saopštio je da napasti nekoga zbog njegovog nacionalnog ili političkog uvjerenja predstavlja akt klasičnog bezumlja.

Foto: Jevto Eraković (DPS)

Idi na VRH
error: Content is protected !!