Dodik i Vučić šalju zapaljive poruke, iz Sarajeva odgovaraju: “Bošnjaci neće biti nespremni kao 1992!”

“Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije županijskih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaje nasrtanja na teritorijalni integritet te suverenitet Bosne i Hercegovine”, izjavio je Čampara, koji je član Naroda i pravde (NiP), stranke-članice vladajuće koalicije

Čelnici ključnih ministarstava zaduženih za bezbjednost u BiH razmijenili su oštre riječi i prijetnje pojačavajući tako napetosti izazvane svađama srpskih i bošnjačkih političara zbog spora oko statusa državne imovine, ali i najava da bi se Republika Srpska zbog toga mogla odlučiti na otcjepljenje od BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara oštro je reagovao na zapaljive poruke koje su u nedjelju uputili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i RS Milorad Dodik. Njih su dvojica komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovac, koja je održana u Donjoj Gradini, iskoristili kako bi poslali poruke da je “Srbima dozlogrdilo”, odnosno da će se RS i Srbija ujediniti u jednu državu jer je to njihovo pravo.

Federalni ministar unutrašnjih poslova nakon toga je upozorio da su bezbjednosne snage u BiH, uz podršku međunarodne zajednice, spremne da odgovore na svako narušavanje ustavno-pravnog poretka države, a Dodiku je poručio da mora biti svjestan da se niko neće libiti da iskoristi sve bezbjednosne kapacitete ukoliko on krene putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat.

“Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije županijskih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaje nasrtanja na teritorijalni integritet te suverenitet Bosne i Hercegovine”, izjavio je Čampara, koji je član Naroda i pravde (NiP), stranke-članice vladajuće koalicije.

Zaključio je porukom srbijanskom predsjedniku Vučiću da mora znati da Bošnjaci više neće biti nespremni kako je to bio slučaj 1992. godine.

Čampari je na to u ponedjeljak odgovorio aktuelni ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, ujedno čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS), Dodikovog partnera i takođe članice vladajuće koalicije na državnom nivou. Nešić je izjavio da će pokušaj mobilizacije državnih policijskih agencija biti spriječen jer to neće dopustiti Srbi koji su u njima zaposleni, a njih je tamo trećina.

“Čampara se ništa ne pita i tako će i ostati”, izjavio je Nešić.

Bezbjednosni aparat u BiH visoko je decentralizovan a u zemlji sad djeluje čak 16 različitih policijskih agencija. Centralizovan je i monoetnički MUP Republike Srpske kojeg u cjelosti nadzire Dodik i po čijem je nalogu dio enitetske policije ranije pretvoren u teško naoružane paravojne trupe, prenosi “Jutarnji list”.

Sva ostala ministarstva koja su u Federaciji BiH, njenih deset županija, distriktu Brčko i SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija kao i Obavještajno-bezbjenosna agencija (OSA) ustrojene su na etničkim kvotama zavisno o sastavu stanovništva u određenim djelovima zemlje odnosno na paritetu.

Na etničkom paritetu ustrojene su i oružane snage BiH, čiju okosnicu čine tri pješačke pukovnije koje slijede tradiciju nekadašnjeg HVO-a, odnosno Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ipak je uvjeren kako postoje dostatni kapaciteti za intervenciju u slučaju bezbjednosne ugroze. On je prošle sedmice najavio da će, u slučaju da Dodik preduzme konkretne korake protivne Daytonskom sporazumu, vrlo brzo biti ponovno uspostavljen ustavno-pravni poredak.

Foto: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Idi na VRH
error: Content is protected !!