Kriminalna grupa Bosanaca u Austriji: Otac i sin opljačkali banku

Optuženi se pojavio na sudu i djelimično je priznao, ali tvrdi da nije učestvovao u planiranju pljačke. Šta njegov otac i druga dvojica namjeravaju shvatio je tek neposredno prije zločina, kada su trojica muškaraca od njega dobili kablovske vezice, naveo je. Ali tada nije mogao odustati od pljačke – zbog straha od oca, poručio je na sudu

Četvorica muškaraca opljačkala su Raiffeisenbank u Schieflingu am Wortherseeu, Austrija, 2017. godine. Jedan od počinilaca danas je morao da odgovara pred sudom, ali ročište je odgođeno.

U novembru 2017. godine opljačkana je poslovnica Raiffeisen banke u Schieflingu. Počinitelji su postupili krajnje brutalno. Udarali su rukovodioca poslovnice pištoljem u glavu i leđa. Pobjegli su sa neuobičajeno velikom sumom gotovine za pljačku banke – 184.915,84 eura. Danas je jedan od počinilaca, 26-godišnji Bosanac, morao da odgovara u sudu u Klagenfurtu zbog teške krađe. Suđenje pred porotom je prekinuto, prenosi Kleine Zeitung.

Kriminalnu grupu policija je postupno istraživala, piše Radiosarajevo.ba. Jedan od počinilaca, 33-godišnji Bosanac, 2019. godine je osuđen na pet godina zatvora. U jesen 2022. osuđeni je ocinkario sada optuženog da je bio dio pljačke 2017. godine. Inače, optuženi je 15 puta osuđivan u BiH jer je učestvovao u pljačkama kao vozač u bijegu.

Optuženi se pojavio na sudu i djelimično je priznao, ali tvrdi da nije učestvovao u planiranju pljačke. Šta njegov otac i druga dvojica namjeravaju shvatio je tek neposredno prije zločina, kada su trojica muškaraca od njega dobili kablovske vezice, naveo je.

Ali tada nije mogao odustati od pljačke – zbog straha od oca, poručio je na sudu.

Otac pljačkaša trenutno je u pritvoru zbog pljačke banke u Linzu i ne može biti krivično gonjen za pljačku u Schieflingu, jer je izručen nakon evropskog naloga za hapšenje, ali samo zbog zločina u Lincu. On je u utorak pred sudijom Uweom Dumpelnikom svjedočio da njegov sin nema nikakve veze sa zločinom.

Banka u Schieflingu opljačkana je u novembru 2016. godine. Karntnerska policija je 2021. godine putem ServusTV-a tragala za dosad nepoznatim počiniocima.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!