FBI uhapsio dvojicu navodnih agenata kineske tajne policije na Menhetnu, Peking burno reagovao

“Ovaj slučaj pokazuje jasno kinesko kršenje našeg državnog suvereniteta tako što su napravili tajnu policijsku stanicu usred Njujorka”, rekao je tužilac

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin osporio je danas tvrdnje SAD o postojanju kineske tajne policijske stanice u Njujorku.

Kina vodi politiku nemiješanja u unutrašnje poslove drugih zemalja i ta navodna policijska stanica ne postoji, rekao je Vang na redovnom brifingu za novinare, prenio je Rojters.

Američki federalni agenti uhapsili su u ponedjeljak dvojicu stanovnika Njujorka zbog navodnog upravljanja kineskom “tajnom policijskom stanicom” u kineskoj četvrti na Menhetnu.

Liju Đijanvang (61) i Čen Đinping (59) suočavaju se sa optužbama da su radili kao tajni agenti kineske vlade i da nisu obavijestili američke vlasti, a na teret im se stavlja i ometanje zakona, navelo je tužilaštvo, objavio je Rojters.

“Ovaj slučaj pokazuje jasno kinesko kršenje našeg državnog suvereniteta tako što su napravili tajnu policijsku stanicu usred Njujorka”, rekao je tužilac.

Tužioci su saopštili da je Liju 2018. godine pokušavao da ubijedi jednu osobu koja se smatrala bjeguncem u Kini da se vrati kući, prenosi “Blic”.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!