Završen BHFF u Njujorku: “Najsrećniji čovjek na svijetu” dobitnik nagrade “Zlatna jabuka” za najbolji igrani film

Pobjednike su odabrali članovi žirija – renomirana filmska naučnica Meta Mazaj, festivalska producentkinja Vera Mijojlić i producent/reditelj Joseph Pierson

U New Yorku je dodjelom nagrada za najbolja filmska ostvarenja završen Bosanskohercegovački filmski festivali (BHFF), a zanimljivo je da su sva priznanja otišla u ruke filmskih umjetnica.

Dijelile su se nagrade, popularne Zlatne jabuke, u kategorijama najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolji kratki narativni film, najbolju glumu, te nagrada publike i posebno priznanje festivala. 

Zvanični žiri ovog festivala činili su renomirana filmska naučnica Meta Mazaj, festivalska producentica Vera Mijojlić i producent/režiser Joseph Pierson.
Kako prenosi Radio Sarajevo, nagrada za najbolji igrani film dodijeljena je filmu Najsrećniji čovjek na svijetu, režiserke Teone Strugar Mitevske.

 

Film “Najsretniji čovjek na svijetu” je snimljen po scenariju Elme Tataragić, kojoj su i uručene nagrade
Kako je rekao žiri u obrazloženju svoje odluke, radi se “lijepo koncipiranom i promišljeno režiranom filmu, sa snažnim i nadahnutim scenarijom, evokativnom kinematografijom i nevjerovatnim izvedbama.”

Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film BHFF-a 2023. otišla je u ruke režiserke Farah Hasanbegović i njenog ostvarenja Rebra.

Žiri je u obrazloženju naveo kako je ovo film koji ” vješto ilustrira kako animacijska forma može biti umjetnički upotrijebljena za prevođenje zdravstene situacije u snažno i lirsko kinematografsko djelo.”

Takođe su dodali kako “smatraju da je ovaj film pravi dragulj kratke forme, spajajući dokumentarnu priču s crtanom animacijom za odličan učinak.”

Nagradu žirija za najbolji kratki narativni film dobio je Frida, djelo režiserke Aleksandre Odić.

Žiri je rekao kako je film Frida “predivno osmišljena priča o ljubavi i gubitku, koju je savršeno minimalistički režirala Aleksandra Odić, talentovana rediteljka koja razumije jedinstvene zahtjeve kratkog filma i u potpunosti koristi njegove izazove i snage.”

Jelena Kordić Kuret dobila je nagradu žirija za najbolju glumu, za svoju ulogu Asje u filmu Najsrećniji čovjek na svijetu.

Kako je žiri ovog festivala naveo: “Jelena Kordić Kuret portretira Asju na duboko teksturiran i slojevit način, naglašavajući izvanredan talenat.

Njena sposobnost da utjelovi Asjinu snagu i narušenost, tišinu i bijes, odlučnost i zbunjenost, fizičke i psihičke ožiljke, unutrašnje emocije i njihov vanjski izraz, zaista je impresivna i daje filmu snagu iz scene u scenu.”

Posebno priznanje žirija pripalo je Naša porodična bašta, filmu režiserke Smirne Kulenović.

Žiri je odluku obrazložio: “Rovovi iskopani na sarajevskim brdima bili su prve linije odbrane opkoljenog grada tokom bosanskog rata.

U vrijeme novih ratova u svijetu, Naša porodična bašta nudi snažnu priču o dinamičnom, živom spomeniku hrabrim braniteljima Sarajeva i stotinama žena koje su se udružile kako bi obilježile mjesto sukoba i iznova ga koncipirale.”

Nagrada publike otišla je u ruke Aide Begić, za njen film Balada.

Balada je film koji je Bosna i Hercegovina nominovala za Oscara, a radi se o priči Merjem-Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću.

Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata, prenosi Radio Sarajevo. 

“Izuzetno nam je drago što se ovogodišnji program sastojao od većinom žena redatelja i scenaristica, jer su raznovrsnost i inkluzija već dugo ključni fokus i prioritet našeg festivala. U ime cijelog BHFF tima, čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima, i publici, koji su svi zaslužni za izuzetno dostignuće BHFF-a”, kazali su direktor Festivala Amir Husak i direktorica Programa Dijana Jelača.

BHFF osnovan je 2003. godine, kada je održan i prvi festival bh. filma u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz bosanske filmove i – burek

Tradicija da se posjetiocima u toku održavanja Bosanskohercegovačkog filmskog festivala služi burek nije ni ove godine narušena. Ovaj bosanski specijalitet je oduševio i Amerikance, a valja napomenuti da su se gosti iz Crne Gore ustručavali da pitaju domaćina da li je burek sa mesom ili sa sirom. 

Čestitke i od crnogorske glumice

Elmi Tataragić, koja je pisala scenario za film “Najsretniji čovjek na svijetu”, na osvojenim nagradama je čestitala i Danica Roganović, crnogorska glumica i pjesnikinja koja radi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Valja istaći  i da su 19-om po redu BHFF-u prisustvovali mnogi ljubitelji filma sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto-galerija

   

Foto: BHFF i FOKUSPRESS.COM

Idi na VRH
error: Content is protected !!