U septembru smo bili nadomak trećeg svjetskog rata: Tajni dokumenti otkrili detalje velikog incidenta

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su NYT-u da je ruski pilot krivo protumačio ono što mu je govorio radarski operater na zemlji i mislio da ima dopuštenje za pucanje. Susret koji je zamalo završio obaranjem dogodio se između četvoromotornog špijunskog aviona poznatog kao RC-135 Rivet Joint i dva ruska borbena aviona Su-27, rekla su dva američka oabrambena zvaničnika koji su upoznati s incidentom

Ruski borbeni avion ispalio je projektil na avion britanskih snaga (RAF) s posadom iznad Crnog mora u septembru prošle godine, što je moglo predstavljati ratni čin, sugerišu tajni obavještajni podaci koji su procureli u javnost.

Do skorog obaranja došlo je zbog loše komunikacije između ruskog pilota i operatera zemaljskog radara, prema izvještaju The New York Timesa objavljenom u srijedu. Pilot je naciljao britanski avion i zapucao, ali projektil je navodno zakazao i nije ispravno ispaljen, prema navodima američkih odbrambenih zvaničnika i nedavno procurjelom povjerljivom obavještajnom izvještaju koji citira NYT.

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su NYT-u da je ruski pilot krivo protumačio ono što mu je govorio radarski operater na zemlji i mislio da ima dopuštenje za pucanje. Susret koji je zamalo završio obaranjem dogodio se između četvoromotornog špijunskog aviona poznatog kao RC-135 Rivet Joint i dva ruska borbena aviona Su-27, rekla su dva američka oabrambena zvaničnika koji su upoznati s incidentom.

Britanski avion C-135 Rivet Joint često ima posadu od oko 30 ljudi i kadar je presretati brojne komunikacijske kanale. Prema riječima američkih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, britanski avion slušao je presretnutu komunikaciju između ruskog radarskog kontrolora na zemlji kada je jedan od pilota ruskog Su-27 poslat da nadgleda letilicu, piše “Jutarnji list”.

U oktobru je britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao Donjem domu da je ruski borbeni avion “ispustio projektil” u blizini RAF-ova aviona iznad Crnog mora. On tada nije opisao incident kao paljbu “u pokušaju”. Rekao je da se incident dogodio u “međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora” 29. septembra i dodao da je “nenaoružani RAF-ov RC-135 Rivet Joint bio u interakciji s dva ruska naoružana borbena aviona SU-27”, od kojih je jedan “ispustio projektil u blizini RAF-ovog aviona izvan vidljivog dometa”.

Wallace je obavijestio Donji dom da je komunicirao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom koji je britanskom kolegi odgovorio da je incident bio “tehnički kvar na lovcu Su-27”.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!