Građanska Crna Gora: Radićemo na tome da dijaspora ima pravo glasa na izborima i da donosi zakonske inicijative u parlamentu

“Naš cilj je boriti se za modernizaciju zemlje i pripremiti se za budućnost. Ovaj cilj ne može se ostvariti samostalno, već samo zajedno kao jedinstveni i ujedinjeni građani naše zemlje. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u našoj političkoj kampanji i podržite našu viziju inovativne i digitalne Crne Gore. Naša kampanja temelji se na deset tačaka koje su usmjerene na unapređenje ekonomije, energetike, saobraćaja, informacionih tehnologija, obrazovanja i multikulturalne baštine Crne Gore. Pridružite nam se i zajedno ćemo izgraditi budućnost koju želimo za sebe i našu djecu. Hvala vam na vašoj podršci”, piše u saopštenju

Naša zemlja prolazi kroz velike promjene i suočava se s mnogim izazovima. Zbog toga smo odlučili pokrenuti kampanju koja bi udružila sve progresivne snage Crne Gore.

To je saopštila Građanska Crna Gora, dodajući da smo “svi svjedoci izazova s kojima se suočavamo u ovom turbulentnom vremenu”.

“Naš cilj je boriti se za modernizaciju zemlje i pripremiti se za budućnost. Ovaj cilj ne može se ostvariti samostalno, već samo zajedno kao jedinstveni i ujedinjeni građani naše zemlje. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u našoj političkoj kampanji i podržite našu viziju inovativne i digitalne Crne Gore. Naša kampanja temelji se na deset tačaka koje su usmjerene na unapređenje ekonomije, energetike, saobraćaja, informacionih tehnologija, obrazovanja i multikulturalne baštine Crne Gore. Pridružite nam se i zajedno ćemo izgraditi budućnost koju želimo za sebe i našu djecu. Hvala vam na vašoj podršci”, piše u saopštenju.

Oni su predočili deset tačaka za inovativnu Crnu Goru.

“Ovih deset tačaka za inovativnu budućnost Crne Gore zasnivaju se na principima napretka, razvoja i modernizacije naše države. Pozivamo sve koji dijele ovaj osjećaj da nam se pridruže u političkoj kampanji kako bismo ostvarili ovu viziju. Cilj nam je izgraditi modernu i inovativnu Crnu Goru koja će biti lider u regionu po pitanju digitalne tehnologije, očuvanja životne sredine i multikulturalne baštine. Naša vizija je da Crna Gora bude mjesto gdje će svi građani imati jednake šanse i prilike, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili etničku pripadnost. Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas”.

Osnaživanje građanina – Osnovu građanskog društva predstavlja čovjek-građanin, njegov položaj, uloga i uticaj u društvu. Kroz razvojno-strateške planove označimo pojedinca sa znanjem kao glavni resurs naše države. U njihovim rukama je ključ konkurentnosti i najrjeđi resurs – sposobnost. Ekonomski razvoj je ključan za osnaživanje statusa građana, jer im daje mogućnost da žive dostojanstveno. To uključuje unapređenje poslovnog okruženja, poboljšanje radnih uslova, investiranje u infrastrukturu i podršku malim i srednjim preduzećima. Ne prihvatamo dosadašnju praksu da glavni preduslov za neku državnu funkciju bude nacionalno opredjeljenje pojedinca.

Ideja trećeg puta – Treći put teži da prevlada ideološke i koncepcijske razlike između liberalizma i socijaldemokratije i ujedinjuje ih u socijal-liberalnoj ideji. Građanska Crna Gora je rodonačelnik te ideje u našoj državi. Treći put prepoznaje sasvim praktične i pozitivne posledice neoliberalnih reformi, ali uz to pokazuje senzibilnost prema socijalnim posledicama. Mi kao pobornici trećeg puta smatramo da i liberalizam i socijaldemokratija iz krize izlaze redefinišući svoje pokrete i politička polazišta prema novim fenomenima savremenog svijeta.

Nadnacionalni identitet – Stvaranje nadnacionalnog identiteta zahtijeva širok spektar mjera koje bi pomogle u integraciji različitih kultura, etničkih grupa i vjerskih zajednica. Crna Gora bi trebala promovisati multikulturalizam kao ključni element u izgradnji nadnacionalnog identiteta. Multikulturalna baština Crne Gore je jedan od njenih najvrijednijih resursa i predstavlja bogatstvo za cio region. Zato njeno očuvanje smatramo kao jedan od prioriteta kako bi se pokrenuo duh zajedničkog nadnacionalnog osjećaja i ujedno pokazatelj da je Crna Gora građanska država.

Izgradnja pravne države – Ne reforma ili promjena, već potpuno demontiranje “pravosudne kaste” u Crnoj Gori je polazna tačka za suštinski preporod i reformu našeg društva. To je, nažalost, problem koji sami ne možemo riješiti, bez pomoći međunarodne zajednice.

Članstvo u EU i saradnja sa susjedima – Punopravno članstvo u EU je jedan od prioriteta crnogorskog društva, a pored sinhronizacije zakonskih odredbi sa EU treba promovisati vrijednosti demokratije, slobode i zajedničkog evropskog identiteta. Modaliteti zajedničkog/regionalnog predstavljanja (prekogranične regije) na globalnom tržištu, posebno u turizmu i poljoprivredi. Zajednički projekti prema EU u raznovrsnim oblicima prekogranične saradnje.

Obrazovanje i nauka – Naučni napredak i mogućnost kreiranja noviteta je nešto čemu teži svaka država. Pojedinci i firme koje razvijaju novitete i ostvare određeni tehnološki napredak postaju partneri države. Autonomija univerziteta je obaveza koju treba obnoviti i očuvati. Srednje obrazovanje treba da bude centralizovano i usko povezano sa zahtjevima tržišta rada. Osnovno obrazovanje podijeliti u dva dijela i omogućiti raznovrsnost izbora obrazovnih programa.

Očuvanje životne sredine i održiva privreda – Zalažemo se za uspostavljanje održivog načina života i rada koji uzimaju u obzir ekološke i društvene uticaje ljudskih aktivnosti. Sa posebnom pažnjom treba pomagati preduzetnike i pokretače ekološki održive proizvodnje. Podsticaj razvoja biolaboratorija, prerada hrane, unapređenje tehnologije pakovanja, biorazgradivi materijali, drvoprerada, proizvodnja plastenika i sistema za uzgoj stoke. Formirati rendžersku službu zaduženu za poslove sigurnosti u ovoj oblasti.

Učešće dijaspore u političkim odlukama – Uspostaviti neposrednu saradnju sa našom dijasporom i osigurati da se njihov glas čuje u političkim odlukama koje se tiču Crne Gore. To znači da ćemo raditi na stvaranju zakona i politika koje će omogućiti dijaspori da se aktivno uključe u politički život Crne Gore, uključujući pravo na glasanje na izborima i donošenje zakonskih inicijativa u parlamentu. Mi vjerujemo da će ovo donijeti koristi i našoj državi i našoj dijaspori.

Energetika i saobraćaj – Vjerujemo da bi država trebala imati kontrolu nad postrojenjima za proizvodnju električne energije kako bi se osigurao dostupan i stabilan izvor energije za građane. Elektroprivredi prioritet treba da bude konstantno unapređenje i modernizacija sistema u svrhu smanjenja troškova krajnjim korisnicima. Podržavamo razvoj održivih i ekološki prihvatljivih alternativnih izvora energije i transporta kako bismo smanjili štetan uticaj na životnu sredinu i tako osigurali održivi razvoj za buduće generacije. U saobraćaju, naša politika se zasniva na unapređenju infrastrukture, prvenstveno na modernizaciji željeznice i poboljšanju putne mreže, podržavamo otvaranje aerodroma na sjeveru Crne Gore kako bismo stimulisali turizam i ekonomski razvoj tog područja.

Usvajanje modernih tehnologija – Jedan od ključnih faktora za razvoj naše države! Zalažemo se za usvajanje modernih tehnologija, uključujući gejming industriju, kako bi se ojačala naša ekonomija i privukli novi investitori. Podržavamo kripto tržište kao novu priliku za razvoj, ali se istovremeno zalažemo za regulaciju kako bi se zaštitili interesi građana. Takođe, zalažemo se za stvaranje povoljnog okruženja za razvoj informacionih tehnologija i digitalnog državljanstva kako bi se olakšao pristup javnim uslugama i ubrzao proces administracije.

Idi na VRH
error: Content is protected !!