Mektić: BiH ne bi tražila od Srbije da privodi Dodika, u slučaju potrebe ga može uhapsiti i sama

“To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, ali bio je zahtjev za međunarodnu krivično-pravnu pomoć, da se provjeri finansijska transakcija Milorada Dodika”, kazao je Mektić

Dragan Mektić (Foto: Printscreen)

Vlasti BiH zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim finansijskim transakcijama na području te zemlje povezanim sa predsjednikom bh entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom, ali iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, izjavio je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić.

U izjavi koju je prenio sarajevski portal Faktor, Mektić je odbacio tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Bosne i Hercegovine prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhapsi Dodik.

Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Happy, prenosi Hina.

TUŽILAŠTVO BIH ISTRAŽUJE DODIKA

“Bio je službeni zahtjev za privođenje predsjednika RS prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS. Jeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?”, kazao je Vučić u tom intervjuu, dodajući da je sve to bilo zbog “neke vile”.

Mektić je rekao da je Vučić iznio potpuno netačne tvrdnje, ili su ga njegovi saradnici o svemu krivo informisali.

“To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, ali bio je zahtjev za međunarodnu krivično-pravnu pomoć, da se provjeri finansijska transakcija Milorada Dodika”, kazao je Mektić.

Pojasnio je da je riječ o prebacivanju iznosa od 750.000 eura iz Pavlović banke, registrovane u Bosni i Hercegovini, na račun Komercijalne banke u Beogradu.

“Ovdje se sumnjalo u porijeklo tog novca pa se samo tražilo da se istraži ta finansijska transakcija”, kazao je Mektić.

Takav zahtjev iz Sarajeva je poslat u Beograd prije gotovo godinu dana, i to na osnovnu Sporazuma o međudržavnoj pomoći u krivično-pravnim pitanjima, potpisanog još 2005. godine, ačo iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora, prenosi Al Jazeera.

Dodik je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, za koju je platio 750.000 eura.

“BIO BI UHAPŠEN U ZEMLJI U KOJOJ ŽIVI”

Sumnja se da je on tu kupovinu obavio u gotovini, novcem nejasnog porijekla, a cijelu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne Pavlović banke iz Bijeljine.

Mektić je kazao kako niko iz Bosne i Hercegovine ne bi tražio da Srbija privodi Dodika, jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhapšen u zemlji u kojoj živi.

Izrazio je nezadovoljstvo odnosnom vlasti Srbije, sugerišući da one učestvuju samo u istragama koje se odnose na “obične smrtnike”, dok političare poput Dodika očigledno smatraju nedodirljivima. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!