Švajcarska: Otvoren najduži tunel u svijetu, dug 57 kilometara (VIDEO)

Projekat je koštao 10,9 milijardi eura. Svakodnevno će tunelom moći da prođe 260 teretnih vozova brzinom od 100 kilometara na sat i 65 putničkih, koji će moći da se kreću do 200 km/h

Švajcarska je danas svečano otvorila 57 kilometara dugačak željeznički tunel Gotthard, najduži na svijetu, koji će omogućiti bolji saobraćaj i povećati promet između sjevera i juga Evrope.

Svečanost otvaranja tunela počela je zajedničkim blagoslovom hršićanskih, muslimanskih i jevrejskih sveštenika.

“Epska postignuća su i dalje moguća u Švajcarskoj i Evropi”, rekao je švajcarski predsjednik Johann Schneider-Ammann.

Prva dva voza koja su prošla tunelom prevezla su hiljadu građana, izabranih lutrijom, što je bio simboličan potez zahvalnosti švajcarskim poreznim obveznicima koji su finansirali tunel.

Nakon toga je slijedio voz sa zvanicima, među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Matteo Renzi i austrijski kancelar Christian Kern.

“Bez Gottharda nema Švajcarske”, kaže izreka u toj zemlji, koja vjekovima profitira kao važan evropski trgovački put.

Otkako je u 13. vijeku sagrađen prvi drveni most preko prevoja, Gotthard je postao glavna tranzitna ruta od Sjevernog mora do Sredozemlja, piše portal slobodna-bosna.ba.

Novi tunel, koji je građen 17 godina, nakon što je odobren referendumom 1998, i koji će krenuti u saobraćaj u decembru, nakon završetka svih testnih vožnji, predstavlja ključan dio nove željezničke linije kroz Alpe koja bi trebalo da prekroji saobraćajnu kartu između sjevera i juga Evrope.

Linija bi u prevozu tereta trebala da podstakne korištenje željeznice i rastereti ceste u koridoru Rajna-Alpe koji se proteže od Rotterdama, na obali Sjevernog mora, do Genove na Sredozemnom moru.

Novi tunel nazvan je “bazni” da bi se razlikovao od “visinskog” tunela, izgrađenog u 19. vijeku između 1872. 1881, dužine petnaestak kilometara, koji je iskopan u visini masiva Saint Gotthard.

Projekat je koštao 10,9 milijardi eura. Svakodnevno će tunelom moći da prođe 260 teretnih vozova brzinom od 100 kilometara na sat i 65 putničkih, koji će moći da se kreću do 200 km/h.

Trebalo je ukloniti 28,2 miliona tona izvađenog kamenja. Među tehničkim izazovima trebalo je riješiti problem temperature koja je mogla da dosegne 45 stepeni Celzijusove skale, namećući instaliranje snažne ventilacije kako bi se osigurali prihvatljivi uslovi na gradilištu.

Tokom gradnje je stradalo devet radnika.

Tunel Gotthard, gigantski infrastrukturni projekt, najduži je željeznički tunel u svijetu, ispred japanskog tunela Seikana dugog 53,9 kilometara.

Taj rekord bi u budućnosti mogao da bude srušen u Kini, koja planira da probije tunel dužine 123 kilometara pod Bohajskim morem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!