Alarm u Pentagonu: Tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu procurili u javnost

Dokumenti koji su izašli u javnost ne donose konkretne planove za ukrajinsku protivofanzivu, odnosno ne navode kada i gdje tačno Kijev namjerava da napadne ruske snage. Takođe, riječ je o dokumentima koji su stari najmanje pet sedmica pa samim time predstavljaju pogled na stanje na ratištu, kao i na ukrajinske potrebe, kakvim su ga Amerikanci vidjeli 1. marta, navodi NYT

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske u osvit planirane kontraofanzive protiv ruskih snaga ive sedmice su osvanuli na – društvenim mrežama.

To je potvrdio visoki zvaničnik američke administracije.

Pentagon istražuje ko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, piše The New York Times.

NYT navodi da vojni analitičari smatraju da su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. Naime, čini se da su u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavane američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako suspektno su umanjenje i procjene Pentagona o ruskim gubicima. Takav modus operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani s kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno “obrađene”, a među kojima su i grafovi s brojem dostavljenih oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu bezbjednosti u američkim obavještajnim strukturama.

Bidenovi zvaničnici se trude da uklone te dokumente s društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli, piše “Jutarnji list”.

“Svjesni smo šta se dogodilo i bavimo se ovim pitanjem”, kratko je rekla zamjenica portparola Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti koji su izašli u javnost ne donose konkretne planove za ukrajinsku protivofanzivu, odnosno ne navode kada i gdje tačno Kijev namjerava da napadne ruske snage. Takođe, riječ je o dokumentima koji su stari najmanje pet sedmica pa samim time predstavljaju pogled na stanje na ratištu, kao i na ukrajinske potrebe, kakvim su ga Amerikanci vidjeli 1. marta, navodi NYT.

Ali, ruskim ratnim stratezima, analitičarima i obavještajcima ovi dokumenti svejedno daju i te kako vrijedan uvid u razmišljanje ukrajinskih saveznika. Na primjer, u dokumentu se navodi nivo potrošnje projektila za moćni američki raketni sistem HIMARS, a koji je od pojave na ratištu u Ukrajini sredinom prošle godine i te kako namučio Ruse (uništavanjem magacina municije, infrastrukture i tako dalje). Pentagon dosad nije otkrivao javno koliko brzo Ukrajinci troše projektile za HIMARS – što ovaj dokument navodi.

Nadalje, jedan od dokumenata sumirao je raspored treninga za 12 ukrajinskih brigada, od kojih su devet trenirale američke i NATO snage. Isti dokument spominje i kako bi njima trebalo 250 tenkova i 350 oklopnih vozila.

Vojni analitičari su za New York Times rekli da je teško ocijeniti kakav će efekt objava ovih dokumenata imati na stanje na prvoj liniji fronta – kako tokom sadašnjih bitaka, tako i tokom onih koje slijede narednih mjeseci. Naime, nedavna ruska ofanziva nije ni blizu rezultatima koje je Moskva očekivala (pričalo se kako je Putin naredio generalima zauzimanje cijelog Donbasa do kraja marta), a zapadni analitičari nisu sigurni koliko je uopšte “snage” ostalo ruskoj armiji da odgovori na očekivanu ukrajinsku protivofanzivu ili pokrene neku svoju.

I dok je i dalje nejasno kako su dokumenti završili na društvenim mrežama, prilično je indikativno da se dijele na proruskim kanalima, smatraju analitičari.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!