Rusi su naumili da sve unište, a onda su stigli ukrajinski helikopteri: “Gađamo ih gdje su najtanji” (VIDEO)

Ukrajinske se helikopterske brigade u međuvremenu očito obnavljaju, o čemu svjedoči i snimak generala Sirskog. Stare sovjetske helikoptere Kijevu su poslali mnogi: od Sjedinjenih Država iz zaliha tuđih tehnologija, pa preko Češke i Slovačke do Hrvatske. Ukrajinci su prilagodili borbenu taktiku ratnoj situaciji, a helikopterske baze učinili mobilnima kako bi ih sakrili ruskim krstarećim projektilima i drugom oružju dugog dometa

Komandant Kopnenih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski objavio je na Telegramu snimak ukrajinskih vazdušnih jedinica u borbenim akcijama na istoku zemlje. Video prikazuje helikopterske snage Kijeva kako djeluju po položajima neprijatelja u niskim preletima iznad tla, prenosi Slobodna Dalmacija.

“U prvim danima invazije neprijatelj je očekivao da će potpuno uništiti naše vazdušne snage, Ali, čak i godinu dana kasnije ukrajinski helikopteri nastavljaju efikasno udarati okupatore gdje god je potrebno. Udari s neba pružaju značajnu vatrenu i moralnu podršku jedinicama koje herojski drže crtu bolišta”, objavio je u popratnom komentaru general pukovnik Sirski, pojašnjavajući da su na snimku udarne letne grupe 16. i 18. brigade vojnog vazduhoplovstva Ukrajine na istočnom frontu.

O sve intenzivnijim aktivnostima ukrajinskih borbenih helikoptera pisao je nedavno i New York Times. Ukrajinske helikopterske brigade i dalje su aktivne uprkos svim nedaćama, objavili su američki reporteri, te njihove posade lete svaki dan u sedmici i više puta na dan, lansirajući svoje rakete na ruske položaje. Ponekad ukrajinski helikopteri prevoze i specijalne jedinice na tajne misije na okupiranom području.

Novinari njujorškog lista proveli su dva dana s pilotima i posadama 18. brigade Sikorsky, nazvane po čuvenom ukrajinsko-američkom vazdušnom inženjeru koji ima velike zasluge u istorijskom razvoju helikoptera. Brigada Sikorsky jedna je od četiri vazdušne jedinice u Ukrajini koje su još u stanju borbeno djelovati, te su im flote većinom sastavljene od starih sovjetskih transportnih helikoptera Mi-8 i napadačkih Mi-24.

Prema podacima FlightGlobala, ukrajinske kopnene snage imale su na početku rata oko 56 helikoptera Mi-8 i 33 napadačka helikoptera Mi-24, ali su mnogi u međuvremenu oštećeni i oboreni. Helikopteri su na ukrajinskom bojištu bili vrlo ranjiva meta jer su puno sporiji od mlaznih aviona. Prisiljeni su letjeti na znatno nižim visinama kako bi bili borbeno učinkoviti, zbog čega su bili česta meta ručnih protivvazdušnih sistema. Bez obzira na rizike, ukrajinski helikopterski piloti izvodili su u proteklom razdoblju nezamislive i suludo hrabre borbene podvige, među kakve spada i vazdušni most s opkoljenim Mariupoljem i višemjesečno snabdijevanje i medicinska pomoć obrambenim jedinicama u Azovstalu koje su se tamo našle u čvrstom ruskom obruču.

Ukrajinske se helikopterske brigade u međuvremenu očito obnavljaju, o čemu svjedoči i snimak generala Sirskog. Stare sovjetske helikoptere Kijevu su poslali mnogi: od Sjedinjenih Država iz zaliha tuđih tehnologija, pa preko Češke i Slovačke do Hrvatske. Ukrajinci su prilagodili borbenu taktiku ratnoj situaciji, a helikopterske baze učinili mobilnima kako bi ih sakrili ruskim krstarećim projektilima i drugom oružju dugog dometa, prenosi “Jutarnji list”.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!