Prećutao ubistvo i ratnu prošlost: Amerika deportuje Zdenka Jakišu

Jakiša, koji se 1998. doselio u Minesotu, biće deportovan jer je američkim vlastima lagao da nije imao kriminalnu prošlost u Bosni i Hercegovini koja se odnosi na ubistvo starije Srpkinje iz komšiluka i presude zbog napada, ugrožavanja mira i drugih kriminalnih aktivnosti

Sjedinjene Američke Države deportovaće Hrvata Zdenka Jakišu (47) iz BiH zbog skrivanja ratne prošlosti prilikom dolaska u tu zemlju.

Jakiša će biti deportovan jer je američkim vlastima lagao da nije imao kriminalnu prošlost u Bosni i Hercegovini koja se odnosi na ubistvo starije Srpkinje iz komšiluka i presude zbog napada, ugrožavanja mira i drugih kriminalnih aktivnosti.

On je prećutao i da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i da je određeno vrijeme proveo u zatvoru.

Jakiša se nastanio u Minesoti 1998. godine, a stalni boravak dobio je četiri godine kasnije.

On se na sudu izvinio zbog prikrivanja informacija kada je prvi put došao u Ameriku. Kazao je da “u tom trenutku nije imao izbora”.
“Razlog zbog kojeg sam lagao je samo da spasim svoj i život moje žene. Nijesam došao ovdje da ikog povrijedim”, rekao je on sutkinji Susan Richard Nelson.

Sutkinja Nelson je rekla da ne može da mu sudi za postupke koje je počinio devedesetih godina prošlog vijeka, tokom krvavog raspada Jugoslavije, ali može zbog laganja američkim vlastima.

Jakiša će američkim imigracionim vlastima biti predat već u utorak.

Jakiša je sa suprugom Anom živio u predgrađu Forest Lake, gdje su vodili privatnu taksi kompaniju.

On i u Minesoti ima dosije zbog vožnje u pijanom stanju, ometanja pravnog procesa…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!