Razotkriveni jezivi zločini ruskih snajperista: “Prvo su silovali djevojčicu (4), a onda i njenu mamu, tatu su natjerali da gleda”

Nakon stravičnog napada na četvorogodišnjakinju i njene roditelje, dvojica vojnika su ušli u susjednu kuću u kojoj je živio stariji par. Pretukli su ih, a takođe su silovali 41-godišnju trudnicu i 17-godišnjakinju. Na drugoj lokaciji, na kojoj je živjelo nekoliko porodica, vojnici su sve članove porodice odveli u kuhinju, a zatim grupno silovali tinejdžerku (15) i njenu majku. Sve su žrtve preživjele, rekli su tužioci, te su dobili psihološku i medicinsku pomoć

Ukrajina je optužila dvojicu ruskih vojnika za seksualno zlostavljanje djevojčice (4) i grupno silovanje njene majke. Sve je, uz prijetnju oružjem, navodno gledao otac djevojčice, piše Reuters.

Prema dokumentima ukrajinskog tužilaštva, koje je na uvid dobio Reuters, riječ je o jednom u nizu ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici 15. odvojene motorizirane streljačke brigade u četiri kuće u okrugu Brovari, blizu glavnog grada Kijeva u martu 2022. godine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nije odgovorilo na upit Reutersa da komentarišu slučaj.

Dva zvaničnika u garnizonu Samara, u sklopu kojeg je pomenuta brigada, rekli su da ne mogu iznijeti podatke o jedinici, a jedan je rekao da su povjerljivi.

Tokom neuspješnog pokušaja Moskve da zauzme Kijev na samom početku invazije 24. februara, ruski vojnici su ušli u Brovari nekoliko dana kasnije. Pljačkali su kuće i stanove, a seksualno zlostavljanje trebalo je poslužiti kao taktika zastrašivanja lokalnog stanovništva, rekli su ukrajinski tužioci.

“Najprije su izdvojili žene”, rekli su tužioci, čija se 2022 dokumenta temelje na razgovorima sa svjedocima i preživjelima.

Većina navodnih zločina dogodila se 13. marta, kada su pijani vojnici upali u dvorište kuće u kojoj je živjela mlada porodica, rekli su tužioci.

Oca su pretukli metalnim loncem, a zatim ga natjerali da kleči dok su njegovu ženu grupno silovali. Jedan od vojnika je četvorogodišnjoj djevojčici rekao da će “od nje napraviti ženu” prije nego što su je krenuli silovati, navodi se u dokumentima.

Porodica je preživjela strašni zločin, a tužioci su rekli da istražuju druge zločine u tom području, uključujući ubistva koja su se dogodila u istom razdoblju.

Ruska vlada nekoliko puta je odbacila navode o ratnim zločinima ruskih vojnika. Takođe je poricala da ruski zapovjednici na tom području znaju za zločine koje su počinili vojnici.

Obojica optuženih vojnika bili su snajperisti, u dobi od 32 i 28 godina, navodi se u dokumentima, Dodaje se da je prvi poginuo, a da se drugi, mlađi, Jevgenij Černoknižni, vratio u Rusiju.

Kada je Reuters zatražio identitet obojice vojnika, ukrajinski tužioci dali su samo ime mlađeg muškarca.

Reuters ga je pokušao kontaktirati preko telefonskog broja koji su pronašli na internetu, a dobiii su brata Černoknižnog.

“Umro je, nema šanse da dođete do njega. To je sve što vam mogu reći”, rekao je u suzama.

Reuters njegovu tvrdnju nije uspio provjeriti iz nezavisnog izvora.

Dvojica snajperista su među šest osumnjičenih optuženih za napade u Brovariju. Tuzžioci tvrde da je riječ o jednoj od najopsežnijih istraga seksualnog zlostavljanja od početka invazije.

Nakon stravičnog napada na četvorogodišnjakinju i njene roditelje, dvojica vojnika su ušli u susjednu kuću u kojoj je živio stariji par. Pretukli su ih, a takođe su silovali 41-godišnju trudnicu i 17-godišnjakinju.

Na drugoj lokaciji, na kojoj je živjelo nekoliko porodica, vojnici su sve članove porodice odveli u kuhinju, a zatim grupno silovali tinejdžerku (15) i njenu majku. Sve su žrtve preživjele, rekli su tužioci, te su dobili psihološku i medicinsku pomoć.

U toku je predistraga o mogućoj ulozi nadređenih vojnih zvaničnika u seksualnim napadima u Brovariju, rekli su tužioci.

Kancelarija glavnog državnog tužioca saopštila je da istražuje više od 71.000 prijava o ratnim zločinima koji su se dogodili od početka invazije. Svjesni su da je vjerovatnost privođenja i suđenja osumnjičenima mala i da bi potencijalna suđenja bila uglavnom u odsutnosti, ali se oslanjaju i na međunarodne napore za procesuiranje ratnih zločina, uključujući i Međunarodni kazneni sud.

Iako je malo vjerovatno da će Moskva predati osumnjičene, svako ko je osuđen u odsustvu mogao bi biti stavljen na međunarodnu potjernicu, što bi otežalo putovanje izvan granice Rusije.

Reuters podsjeća da je i Rusija optužila ukrajinske vojnike za ratne zločine, a da je pritom pogubila 10 ratnih zarobljenika.

Posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini rekla je da je većina od desetina optužbi za seksualno nasilje usmjerena na rusku vojsku.

Do sada su ukrajinski tužioci osudili 26 Rusa za ratne zločine. Neki su ratni zarobljenici, a nekima je suđeno u odsustvu. Jedan slučaj bio je vezan za silovanje.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!