Progovorila sestra ukrajinskog palog junaka, Kijev traži ubice

Na snimku se vidi kako jedan ruski vojnik zarobljeniku kaže: “Umri!” te izgovara još nekoliko psovki prije nego ga upuca. Ubica sa snimka, – ili više njih – čiji se glasovi čuju u pozadini, još nisu identifikovani

Otkriven je, izgleda, identitet novog ukrajinskog heroja koji, neposredno pred pogubljenje, ruskim agresorima hladno dobacio “Slava Ukrajini”, pušeći pritom svoju posljednju cigaretu.

Podsjećamo, video stravičnog pogubljenja ukrajinskog vojnika juče se munjevito proširio društvenim mrežama. Riječ je o ratnom zločinu koji prkosi svim pravilima Ženevske konvencije. Reagovao je, posebnim saopštenjem, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je ukrajinskom narodu obećao hvatanje ratnih zločinaca koji su hladno pogubili ukrajinskog vojnika.

Sada je otkriven i njegov identitet. Riječ je o Timofeju Šaduri Mikolajeviču koji je navodno nestao od 3. februara. Zarobljen je u blizini Vuledara, u regiji Donjeck. Služio je u 30. odvojenoj mehanizovanoj brigadi Konstantin Ostrogski. Njegov je identitet, kažu, potvrdila njegova sestra.

“Moj brat bi svakako bio sposoban na ovaj se način usprotiviti Rusima”, kazala je Timofejeva sestra.

“Nikad u svom životu nije skrivao istinu i to sigurno ne bi učinio pred neprijateljem.”

O njegovim ubicama zasad se samo nagađa. Snimak jezivog pogubljenja podijelila je, između ostalih, i notorna grupa Rusič koju predvodi notorni nacista Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji nosi nadimak “Srbin”.

Njegova je grupa, koja pripada jedinici Wagnerovih plaćenika, na Telegramu podijelila video pogubljenja uz komentar “Konačno normalna reakcija…”

Na snimku se vidi kako jedan ruski vojnik zarobljeniku kaže: “Umri!” te izgovara još nekoliko psovki prije nego ga upuca. Ubica sa snimka, – ili više njih – čiji se glasovi čuju u pozadini, još nisu identifikovani.

No, Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcionisan od strane SAD-a, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja. Povezan je i sa zločinima u Siriji i Ukrajini. Otvoreno se hvalio fotografiranjem unakaženih i spaljenih tijela Ukrajinaca, a poznat je i po tome što je mrtvim ukrajinskim vojnicima sjekao uši i urezivao kukaste krstove na lica.

Komesar za ljudska prava Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Dmitro Lubinec, ocijenio je da je riječ o “izrazu podlosti i zlobe”. Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije, naglasio je. Video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz “još jednog ratnog zločina Rusije”.

“U trenutku kada riječi ‘Slava Ukrajini‘ izazivaju čast, poštovanje i ponos u cijelom svijetu, Rusi pucaju na ukrajinski slogan”, napisao je on. “Jako je bolno gledati šta okupatori rade našem narodu. Cilj Ukrajine, kao i cijelog demokratskog svijeta, jeste privesti Rusku Federaciju pravdi”, dodao je, piše “Jutarnji list”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba obratio se tužiocu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimu Khanu zbog ovog slučaja.

“Užasni snimak koji prikazuje kako su ruski vojnici pogubili nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika samo zato što je izrekao riječi ‘Slava Ukrajini‘, naveo je ukrajinski šef diplomatije. “Vrlo je važno da Karim Khan odmah pokrene istragu ICC-a o ovom užasnom ratnom zločinu. Krivci moraju biti privedeni pravdi”, dodao je.

U međuvremenu je ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin kazao da će pokrenuti kazneni postupak u vezi strijeljanja ukrajinskog ratnog zarobljenika. SBU će voditi slučaj po članku “kršenje zakona i običaja ratovanja”.

Foto: Printscrteen

Idi na VRH
error: Content is protected !!