Kongres pozvao Vuka Jeremića da dostavi dokumenta o Hanteru Bajdenu

Odbor od Jeremića traži da do najkasnije 7. marta dostavi sva dokumenta i komunikaciju od 2014. godine do danas sa Hanterom Bajdenom, Džejmson Bajdenom, Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom kao i sva dokumenta i komunikaciju od 2014. do danas sa bilo kojim saradnikom kineske energetske kompanije CEFC, uključujući predsedavajućeg Jia i Patrika Hoa. Šverin, Arčer i Gilijar su bivši poslovni partneri Hantera Bajdena.

Odbor Predstavničkog doma za nadzor rada vlade pozvao je bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, da odboru dostavi dokumenta, beleške i komunikacije koje se odnose na Hantera Bajdena, sina predsednika Džoa Bajdena. Takođe je zatraženo da Jeremić razgovara sa osobljem odbora.

Predsedavajući Odbora za nadzor vlade, republikanac Džejms Komer je Jeremića, koji je predsedavao Generalnom skupštinom UN 2012. i 2013. godine, nazvao “ključnim svedokom u istrazi”.

Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije (2007-2012), predsedava parlamentarnom opozicionom partijom desnog centra – Narodnom strankom.

Odbor, u kojem većinu imaju republikanci, istražuje učešće porodice Bajden u stranim poslovnim poduhvatima, u kojima je učestvovao i Patrik Ho, kineski državljanin i bivši direktor privatne kineske kompanije CEFC Čajna Enerdži za poslovanje u SAD. 2018. godine, američki federalni sud proglasio je Hoa krivim za korupciju na međunarodnom nivou i pranje novca.

Jeremić je na suđenju Hou te godine svedočio da je pokušao da ugovori večeru između predsedavajućeg CEFC-ja Jia Đijanminga i osobe čije je ime redigovano. U imejlu koji je poslao zajedničkom poslovnom saradniku, Jeremić je pozvao Hantera Bajdena da prisustvuje maloj privatnoj večeri koju je želeo da organizuje u Vašingtonu. Hanter Bajden nije mogao da prisustvuje toj večeri, a Jeremić je kasnije u imejlu za Vašington post izjavio da “nije učestvovao u upoznavanju Hantera Bajdena i Jia”.ž


Odbor za nadzor rada vlade istražuje veze predsednika Bajdena sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijam i praksama, uključujući njegovu porodicu i saradnike koji su koristili svoj politički uticaj da bi doneli milione dolara zarade porodici Bajden”, napisao je Komer u pismu Jeremiću. “Odbor je pregledao svedočanstva iz federalne krivične istrage u slučaju SAD protiv Patrika Hoa – i druga dokumenta koja pokazuju da imate zapise i informacije koje se odnose na poslovanja porodice Bajden u inostranstvu”, napisao je predsedavajući Komer.

Energetska kompanija CEFC proglasila je bankrotstvo 2020, i sada je u vlasništvu Komunističke partije Kine.

Odbor od Jeremića traži da do najkasnije 7. marta dostavi sva dokumenta i komunikaciju od 2014. godine do danas sa Hanterom BajdenomDžejmson BajdenomErikom ŠverinomDevonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom kao i sva dokumenta i komunikaciju od 2014. do danas sa bilo kojim saradnikom kineske energetske kompanije CEFC, uključujući predsedavajućeg Jia i Patrika Hoa. Šverin, Arčer i Gilijar su bivši poslovni partneri Hantera Bajdena.

Takođe, odbor od Jeremića traži da odgovori na pitanje: Da li je na osnovu onoga što on sam zna, Sekretarijat za pravosuđe zatamnio ime Hantera Bajdena u dokumentu 2739R koji je korišćen kao dokaz u predmetu SAD protiv Patrika Hoa?

Odbor za nadzor traži dokumenta i informacije od ključnih svedoka u okviru istrage uloge predsednika Bajdena u poslovnim aktivnostima njegove porodice u inostranstvu, u nameri da ustanovi da li je tim aktivnostima ugrožena nacionalna bezbednost. Takođe je najavljeno da će odbor razmotriti izradu zakona kako bi se ojačali federalni zakoni o etici koji se odnose na javne službenike i njihove rođake.

Komer, republikanski kongresmen iz Kentakija, rekao je da postoje “zabrinjavajuća pitanja” u pogledu poslovnih transakcija Hantera Bajdena i predsjednikovog brata Džejmsa, koja zahtijevaju dublju istragu. Republikanski članovi Kongresa već godinu analiziraju poruke i finansijske transakcije pronađene tokom pretrage Hanterovog laptopa, a sada imaju pravo da šalju obavezujuće pozive na svjedočenje i sprovode agresivniju istragu.

Porezi i strane poslovne transakcije Hantera Bajdena su već pod federalnom istragom. Hanter nikada nije imao položaj u predsjedničkoj kampanji ili u Bijeloj kući, ali njegovo članstvo u odboru jedne ukrajinske energetske kompanije i pokušaji da sklopi poslovne ugovore u Kini već dugo pokreću pitanja o tome da li je za to koristio uticaj svog oca.

Džo Bajden rekao je da nije razgovarao sa svojim sinom o njegovim poslovima u inostranstvu i nema indikacija da je i američki predsjednik obuhvaćen istragom federalnih organa.

Bela kuća tvrdi da nije bilo nikakvih nepriličnih poslovnih aktivnosti i naziva Komerovu istragu stranačkim “lovom na veštice”.

Odbor za nadzor vlade je u februaru već održao pretres sa bivšim zvaničnicima kompanije za društvene medije Tviter o laptopu Hantera Bajdena. Oni su odboru rekli da su “napravili grešku” kada su blokirali tvitove o Hanterovom laptopu, ali su izjavili da vladini zvaničnici nisu uticali na njihovu odluku. Republikanci tvrde da je Tviter sarađivao sa vladinim zvaničnicima i medijima da se potisne članak Njujork posta o sadržaju nađenom na laptopu, dve nedelje uoči Bajdenove izborne pobede 2020. nad Donaldom Trampom.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Screensho -“Bez ustručavanja”

Idi na VRH
error: Content is protected !!