Nakon što su se uvaljali u minsko polje, Rusi su u očaju dovukli i pakleni Suncopek. Pogledajte što mu se dogodilo

Vojni analitičari smatraju kako dovođenje Suncopeka na domet ukrajinskih topova, pokazuje veliki očaj ruskih zapovjednika u okolici Vuhledara. TOS-1A je moćno oružje, ali i vrlo ranjivo jer se lanser mora približiti dometu neprijateljskih tenkovskih topova prije nego što može otvoriti vatru. U sovjetskoj doktrini, TOS-1 se raspoređuje s tenkovima kao pratnjom, no pratećih tenkova nije bilo na vidiku kad su Ukrajinci digli u zrak ovaj Suncopek koji bi trebao lansirati rakete u brzom nizu, a zatim se odmah vratiti u pozadinu

Očajnički pokušavajući probiti ukrajinsku obranu oko Vuhledara, rudarskog gradića koji je postao glavno vojno žarište u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, ruska vojska je rasporedila najmanje jedan od svojih dragocjenih termobaričkih raketnih bacača TOS-1A, piše Slobodna Dalmacija. Prema tvrdnjama neovisnih analitičara, 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske uspjela je uništiti jedan TOS-1A u okolici Vuhledara.

Kako se može vidjeti na snimkama koje su napravili ukrajinski dronovi – raketni bacač je eksplodirao izazivajući golemi vatromet. Ova modernizirana verzija prijašnjeg bacača TOS-1, s dužim lansirnim cijevima i povećanim dometom, ušla je 2003. godine u sastav ruske vojske, a samo ime “Suncopek” dovoljno govori o razornoj toplinskoj snazi.

Vojni analitičari smatraju kako dovođenje Suncopeka na domet ukrajinskih topova, pokazuje veliki očaj ruskih zapovjednika u okolici Vuhledara. TOS-1A je moćno oružje, ali i vrlo ranjivo jer se lanser mora približiti dometu neprijateljskih tenkovskih topova prije nego što može otvoriti vatru. U sovjetskoj doktrini, TOS-1 se raspoređuje s tenkovima kao pratnjom, no pratećih tenkova nije bilo na vidiku kad su Ukrajinci digli u zrak ovaj Suncopek koji bi trebao lansirati rakete u brzom nizu, a zatim se odmah vratiti u pozadinu.


KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA PORTALU SLOBODNA DALMACIJA

Idi na VRH
error: Content is protected !!