SAD šalje Ukrajini projektile dometa 150 kilometara: Pogledajte kartu koja pokazuje koja područja su im u dometu (VIDEO)

Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem juna prošle godine. Isporučeni HIMARS-i bili su ključni u ukrajinskoj protuofanzivi protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju 24. februara 2022. godine.

Nakon višemjesečnog dvoumljenja, SAD su pristale da pošalju projektile većeg dometa Ukrajini dok se priprema za pokretanje proljetne ofanzive kako bi povratila teritoriju koju je Rusija zauzela prošle godine, saopćili su američki zvaničnici, potvrđujući da će novo oružje otprilike udvostručiti domet bilo kog drugog ofanzivnog oružja koje pružaju Sjedinjene Američke Države.

SAD će osigurati bombe malog prečnika za lansiranje sa zemlje, u sklopu paketa pomoći od 2,17 milijardi dolara, navelo je nekoliko američkih zvaničnika, prenosi AP.

“Kao dio USAI paketa, Ukrajini ćemo isporučiti bombu malog promjera djelovanja za lansiranje s kopna (GLSDB)”, rekao je brigadni general Patrick Ryder na brifingu za novinare. USAI je kratica za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini.

Paket pomoći od petka otvara vrata dodatnim isporukama GLSDB-a čiji je domet 150 kilometara, prema dokumentu koji je vidio Reuters, prenosi Hina.

Paket također po prvi put uključuje opremu za povezivanje svih različitih sistema protuzračne odbrane koje su zapadni saveznici poslali na bojno polje i integrirali ih u vlastitu protuzračnu odbranu Ukrajine, kako bi joj pomogli da se bolje brani od ruskih raketnih napada.

Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sistemi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem juna prošle godine.

Isporučeni HIMARS-i bili su ključni u ukrajinskoj protuofanzivi protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju 24. februara 2022. godine.

Francuska i Italija završile su tehničke razgovore za zajedničku isporuku sistema protuzračne odbrane SAMP/T-MAMBA Ukrajini na proljeće, saopćilo je francusko ministarstvo odbrane.

“To će omogućiti Ukrajini da se odbrani od ruskih bespilotnih letjelica, projektila i zrakoplovnih napada, pokrivanjem značajnog dijela ukrajinskog teritorija”, navodi se saopćenju ministarstva, prenosi balkans.aljazeera.net

Američki zvaničnici mjesecima oklijevaju da pošalju sisteme većeg dometa u Ukrajinu iz zabrinutosti da će se koristiti za gađanje meta unutar Rusije, eskalirajući sukob i dublje uvlačeći Sjedinjene Američke Države.

Američki zvaničnici nastavili su, međutim, da odbijaju ukrajinske zahtjeve za borbenim avionima.

Idi na VRH
error: Content is protected !!