Ikona Svetog Nikole vraćena u kabinet Milorada Dodika

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija, moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola, izvrši provjere o porijeklu ikone

Foto: YouTube/Printscreen

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija kaže da je potom obavijestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se nalazi na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka zbog zaraze korona virusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija, moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola, izvrši provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika, rekao je 24. decembra za Radio Slobodna Evropa da je ikona koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH “bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke duži niz godina i da su članovi te porodice željeli da bude poklonjena Sergeju Lavrovu”.

“Ono što je za nas bitno jeste na osnovu čega oni iznose određenu vrstu kvalifikacija tipa da se radi o ikoni koja je ukradena ili da se radi o ikoni koja je u bilo kakvoj evidenciji kulturnog blaga Ukrajine”, rekao je za RSE Kovačević.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 18. decembra je formiralo predmet kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“.

Iz Interpola su za RSE 18. decembra odgovorili da “Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kijev u vezi ovog predmeta”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!