Oko 1.000 migrantske djece razdvojene tokom Trumpove vladavine još čeka na povratak porodicama

Trumpova administracija razdvojila je hiljade migrantskih porodica sprovodeći politiku “nulte tolerancije” koja je pozivala na kazneni progon onih koji su ilegalno prelazili granicu u proljeće 2018. godine. Vladine nadzorne agencije i zagovornici zaključili su da su razdvajanja započela i prije

Približno 1.000 migrantske djece koju je na granici Sjedinjenih Država i Meksika od njihovih roditelja razdvojila administracija Donalda Trumpa tek trebaju da budu spojena sa članovima porodica, uprkos dvogodišnjim nastojanjima predsjednika Joea Bidena.

Američko ministarstvo unutrašnjih poslova (DHS) reklo je u četvrtak da je 998 djece i dalje razdvojeno, a 148 ih je u procesu spajanja.

Biden, demokrata, izdao je izvršnu naredbu kratko nakon preuzimanja dužnosti u 2021. godine kojim se uspostavlja radna grupa zadužena za spajanje djece razdvojene od njihovih porodica pod Trumpom, republikancem, koji se protivio imigraciji.

Biden je takva razdvajanja nazvao “ljudskom tragedijom”.

Trumpova administracija razdvojila je hiljade migrantskih porodica sprovodeći politiku “nulte tolerancije” koja je pozivala na kazneni progon onih koji su ilegalno prelazili granicu u proljeće 2018. godine. Vladine nadzorne agencije i zagovornici zaključili su da su razdvajanja započela i prije.

DHS je rekao da je dosad na granici razdvojeno 3.924 djece, uglavnom iz Središnje Amerike.

Mnoga su locirana i spojena sudskim procesom prije nego što je Biden preuzeo kancelariju, nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila da zaustavi politiku razdvajanja.

“Broj novih pronađenih porodica nastavlja rasti, kako porodice prilaze i identifikuju se”, rekao je DHS u četvrtak. Dosad je radna grupa spojila 600 porodica.

Sekretar Alejandro Mayorkas rekao je novinarima u četvrtak da se i dalje mora učiniti puno da se zaliječe rane nanesene tom politikom.

“To nas podstiče da proširimo usluge bihevioralnog zdravlja kao sastavni dio ujedinjenja”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!