Ivaniševiću nikad nije bilo teže: Te noći nisam spavao, sav taj novac sam nosio u jakni…

“Prije nego što sam otišao, otac mi je rekao: ‘Vidi, imam loše vijesti, sestra ti je bolesna, moramo se posvetiti njoj, sad si sam’. Tretmani za tu vrstu bolesti, od koje je umiralo mnogo ljudi, bili su jako skupi i te noći nisam spavao. Međutim, otišao sam u Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelejd. Ipak, upao sam u Australijan open i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala”, prisetio se Ivanišević

Goran Ivanišević je mnogo puta pokazao najvažniju osobinu šampiona – da se podigne i vrati na vrh posle najjačih udaraca. U burnoj igračkoj karijeri je imao mnogo uspona i padova, ostvario je san osvajanjem Vimbldona, pa se opet našao u teškim problemima zbog kockanja.

Sada je opet šampion – kao trener Novaka Đokovića i bio je nesumnjivo vrlo važan šraf u Đokovićevom slavlju na ovosezonskom Australijan openu.

Ali, događaj koji je Ivaniševiću najviše obilježio život nema veze sa tenisom.

Baš u vrijeme kad je trebalo da ide na svoj prvi Australijan open kao profi igrač, otac je Goranu saopštio tužne vijesti. Njegova sestra Srđana dobila je dijagnozu leukemije i od te 1988. godine kreće tužna priča porodice Ivanišević.

Goran je tad imao 17 godina i silnu želju da pomogne sestri, koja je tada bila trudna, a novac za liječenje bio joj je preko potreban.

“Prije nego što sam otišao, otac mi je rekao: ‘Vidi, imam loše vijesti, sestra ti je bolesna, moramo se posvetiti njoj, sad si sam’. Tretmani za tu vrstu bolesti, od koje je umiralo mnogo ljudi, bili su jako skupi i te noći nisam spavao. Međutim, otišao sam u Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelejd. Ipak, upao sam u Australijan open i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala”, prisetio se Ivanišević pa nastavio:

“Sav nagradni fond koji sam zaradio uzeo sam u kešu, a dotada sam ga vidio samo na televiziji. I onda sam, sjećam se, putovao na Dejvis kup protiv Danske u Beogradu, a sa sobom sam nosio sav taj novac u jakni. Stjuardesa me 16 puta pitala hoću li da skinem jaknu, ja sam je svaki put odbio i rekao: ‘Ne, dobro mi je ovako’”.

Kad je došao kući, piše espreso.co.rs, ocu je dao jaknu u kojoj je bio sav novac od osvojene nagrade (25-30.000 današnjih eura) kako bi mogao da plati Srđanino liječenje, čija je borba trajala više od 30 godina.

Srđana Ivanišević se dugo uspješno borila, a preminula je oktobra 2019. u 53. godini života. Iza nje je ostalo troje dece, Lana, Goran i Ivana.

Foto: Goran Ivanišević (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!