SAD šalju Ukrajini 31 tenk M1 Abrams

Bajden je naglasio da je ranije danas razgovarao sa vođama Njemačke, Francuske, Italije i Britanije da nastave “blisku koordinaciju i punu podršku Ukrajini”. “Putin je očekivao da će oslabiti odlučnost Evrope i SAD. On je očekivao da će se s vremenom naša pomoć Ukrajini rasuti. Griješio je”, rekao je Bajden

SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams da joj pomognu u borbi protiv ruske invazije, rekli su danas visoki američki zvaničnici, što je kasnije potvrdio predsjednik SAD Džo Bajden.

To je promjena višemjesečnog stava prema kome su zvaničnici u SAD isticali argumente protiv slanja tenkova uz navode da su suviše teški za ukrajinsku vojsku da održava i da njima rukuje.

“Radi se o pomoći Ukrajini da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je Bajden u kratkoj izjavi.

Bajden je istakao da se ovdje ne radi o “ofanzivnoj prijetnji protiv Rusije”.

“Nema ofanzivne prijetnje protiv Rusije”, istakao je Bajden.

Ranije je visoki američki zvaničnik rekao da će SAD Ukrajini poslati 31 Abrams tenk, što je, kako je naglasio, u pravom smjeru američkih napora za obezbjeđivanje Ukrajini kapaciteta koji su joj potrebni da nastavi bolje da se brani.

Američka odluka uslijedila je poslije pristanka Njemačke da pošalje 14 tenkova “Leopard 2” Ukrajini iz svojih zaliha. Njemačka je oklijevala nedjeljama da donese tu odluku i ranije uslovljavalja slanje svojih tenkova sa tim da SAD dozvoli slanje svojih Abramsa, ne želeći da izazove bijes Rusije, a da SAD nijesu preuzele sličnu obavezu sa svojim tenkovima.

Bajden je naglasio da je ranije danas razgovarao sa vođama Njemačke, Francuske, Italije i Britanije da nastave “blisku koordinaciju i punu podršku Ukrajini”.

“Putin je očekivao da će oslabiti odlučnost Evrope i SAD. On je očekivao da će se s vremenom naša pomoć Ukrajini rasuti. Griješio je”, rekao je Bajden.

Kijev već nedjeljama od Zapada traži savremene tenkove smatrajući da su neophodni za potiskivanje invazije.

Tenkovi su dio novog paketa američke pomoći od 400 miliona dolara koji uključuje i osam vozila M88, oklopna vozila koja mogu da vuku Abramse ako se zaglave.

Zajedno će Francuska, Britanija, SAD, Poljska, Njemačka, Holandija i Švedska poslati stotine tenkova i teških oklopnih vozila da ojačaju Ukrajinu, dok ulazi u novu fazu rata i pokušava da probije učvršćene ruske linije.

I dalje nije razjašnjeno kako će se tenkovi poslati, ali vjerovatno je da će biti potrebno više mjeseci prije nego što zapravo stignu na bojno polje i neće biti na vrijeme prije očekivane ruske proljećne ofanzive, navodi agencija AP, prenosi Portal RTCG.

Visoki američki zvaničnici rekli su danas da će SAD “van Ukrajine” obučavati Ukrajince za upravljanje tenkovima. Takođe su rekli da će biti poslat tačno 31 tenk zato što to odgovara sastavu ukrajinskog tenkovskog bataljona.

Ruski ambasador u Berlinu rekao je da je odluka o slanju tenkova “vrlo opasna odluka koja će dovesti sukob na novi nivo konfrontacije”.

Foto: Printscreen/Military TV


Idi na VRH
error: Content is protected !!