Bono Vox zapjevao na stanici metroa u Kijevu: “Vi ćete na kraju biti slobodni” (VIDEO)

“Vaš predsjednik trenutno predvodi cijeli svijet u ime slobode… Ukrajinski narod ne bori se samo za slobodu vaše zemlje, vi se borite za sve nas koji volimo slobodu”, rekao je Bono okupljenima na postaji podzemne željeznice Kreščatik, gdje ih je bilo oko 100

Frontmen irske rock grupe U2, Bono Vox, i njegov kolega iz benda The Edge održali su u nedjelju 40-minutni koncert na stanici metroa u glavnome ukrajinskom gradu Kijevu i pritom odali priznanje svim Ukrajincima koji se bore za slobodu.

“Vaš predsjednik trenutno predvodi cijeli svijet u ime slobode… Ukrajinski narod ne bori se samo za slobodu vaše zemlje, vi se borite za sve nas koji volimo slobodu”, rekao je Bono okupljenima na postaji podzemne željeznice Kreščatik, gdje ih je bilo oko 100, piše Direktno.rs.

“Večeras, 8. maja, ukrajinskim će nebom odjekivati pucnjevi, ali vi ćete na kraju biti slobodni. Oni vam mogu oduzeti živote, ali vam nikada neće oduzeti vaš ponos”, rekao je Vox.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, krenuvši prema Kijevu, a krajem marta je povukla svoje snage iz okoline glavnog grada pa je vojsku koncentrisala na istočnu Ukrajinu.

Grupa U2 je 1997. godine, dvije godine od kraja rata u Bosni i Hercegovini izdala album Pop.

Promovisali su ga u sklopu Popmart turneje, a na mapi koncerata našlo se i Sarajevo, s kojim je Vox bio u posebnoj ljubavnoj vezi: posvetio mu je i pjesmu Miss Sarajevo koju je otpjevao s Lucianom Pavarottijem.

Građani Bosne i Hercegovine nisu mogli da vjeruju, tek izašli iz rata, oduševljeno su čekali muzički spektakl 23. septembra 1997. na stadionu Koševo. Odbili su da koncert bude humanitarnog karaktera, svi su htjeli da plate ulaznicu.

U2 je koncertom u Sarajevu izgubio pola miliona funti, a odbio da svira tog datuma u Bazelu, što je koncert od kojeg bi zaradio četiri miliona funti.

“Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama”, promuklim glasom na bosanskom jeziku poručio je publici Bono Vox, nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz i pjesma “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”.

Bend je “zabrljao” prilikom izvođenja pjesme “Miss Sarajevo”, a Bono se opravdao riječima: “Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can’t fucking play it”. Dionica koju u pjesmi pjeva Luciano Pavarotti puštena je sa starog gramofona, uz snimak tenorovog lika na ekranu.

Koncert je, nakon dva bisa, završen pjesmom “Unchained Melody”. Publika je s ozarenošću i suzama napuštala Koševo i s obećanjem Iraca da će se vratiti u Sarajevo. Bono je to u nekoliko navrata i uradio, prilikom posjete Sarajevo Film Festivala, ali na novi koncert U2-a još uvijek čekaju.

Idi na VRH
error: Content is protected !!