Kanada: U zidu kuće Pavelića pronađena je kutija, kada su je otvorili u njoj su pronašli blago iz doba Jugoslavije

Nikola Pavelić je rođen u Hrvatskoj 1903. godine, a emigrirao je u Kanadu 1929. godine. Među dokumentima su bili njegova krštenica, papiri o naturalizaciji iz vremena kada je emigrirao u Kanadu i dozvola za brak iz 1927. Mendi je veoma emotivno reagovala kada je držala bračnu dozvolu svojih roditelja po prvi put

Mala zelena metalna kutija porijeklom iz Jugoslavije, puna dokumenata s početka 20. vijeka, pronađena je u kući u istočnom dijelu Toronta i prije par dana vraćena je pravim vlasnicima, porodici Pavelić.

Decenijama je stajala zaboravljena u zidu porodične kuće u Torontu a slučajno je pronađena kad je porodica koja je tu živjela raščišćavala stvari prije predaje kuće novom vlasniku. Kutija je otkrivena u ventilacionom otvoru a u ruke komšinice Nensi Traskot dospjela je tako što je porodica, koja ju je pronašla u svojoj kući prije prodaje, riješila da joj je pokloni misleći da bi moglo da je interesuje to što je unutra.

Kutija sa dokumentima (Foto: Printscreen)

“Ovdje se nalazi blago, četiri dokumenta, dva koja ne mogu da pročitam jer su iz Jugoslavije”, rekla je Traskotova za CTV News Toronto

Međutim, postojao je jedan dokument koji joj je odmah privukao pažnju – tapija o vlasništvu nad pomenutom kućom iz 1950-ih.

“Mislila sam da bih možda mogla da pronađem ljude koji bi voljela da imaju ovo”, rekla je Traskotova koja je lično pronašla potomke vlasnika male zelene kutije – Nikole Pavelića.

U roku od nekoliko dana povezala se sa Pavelićevom ćerkom Mendi.

“Nisam ni znala da postoji”, rekla je Mendi Pavelić za CTV News Toronto.

Foto: Printscreen

U ponedjeljak su se Pavelićeva i Traskotova prvi put sastale da razmijene kutiju i njen sadržaj.

ROĐEN U HRVATSKOJ, EMIGRIRAO U KANADU

Nikola Pavelić je rođen u Hrvatskoj 1903. godine, a emigrirao je u Kanadu 1929. godine. Među dokumentima su bili njegova krštenica, papiri o naturalizaciji iz vremena kada je emigrirao u Kanadu i dozvola za brak iz 1927.

Mendi je veoma emotivno reagovala kada je držala bračnu dozvolu svojih roditelja po prvi put.

“Zato što ju je sačuvao. Moj otac je obožavao moju mamu”, rekla je Pavelićeva.

Prema ugovoru, Nikola Pavelić je kupio kuću u Dearborn aveniji 1955. godine kada je Mendi imala 16 godina. Njena sestra Meri se preselila u susjednu kuću sa svojim mužem. Mendi vjeruje da je sakrila kutiju i njen sadržaj nakon očeve smrti. Metalna kutija i neprocjenjivi dokumenti unutra, koji su detaljno opisali dio priče njenih roditelja jednostavno su zaboravljeni, ali zahvaljujući otkriću Traskotove i njenih komšija, Pavelićeva ima novu vezu sa svojim roditeljima.

Foto: Printscreen

“Pokušavala sam da ga nateram da priča o prošlosti, ali je pričao samo o Kanadi. Kao da nam je ostavio nasljedstvo sad. Bio je vrijedan, jednostavan čovek, koji je odgajao tri ćerke”, rekla je Pavelić na kraju razgovora, prenosi “Blic”.

Glavna fotografija: Mendi sa kutijom u kojoj su pronađena dokumenta njenog oca (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!