Njemačka potvrdila: “Šaljemo 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini i dozvolićemo isporuku drugim zemljama”

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj saradnji”, rekao je Scholz, navodi se u saopštenju

Njemačka vlada je u srijedu i službeno potvrdila isporuku 14 tenkova Leopard Ukrajini i izdavanje dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja, saopšteno je u srijedu u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2 a istovremeno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je portparol vlade Steffen Hebestreit. On je rekao da je na sjednici vlade kancelar Olaf Scholz saopštio ovu odluku.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj saradnji”, rekao je Scholz, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će Olaf Scholz poslijepodne na sjednici Bundestaga i službeno potvrditi odluku o isporuci tenkova Leopard, kao i izdavanje dozvola drugim zemljama za isporuku Ukrajini.

Njemački političari su velikom većinom pozdravili odluku o isporuci tenkova Leopard Ukrajini, a kritika dolazi od krajnje ljevice i desnice.

“Na odluku smo čekali predugo, donesena je mukotrpno, ali je na kraju neizbježna”, rekla je predsjednica Odbrambenog odbora Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Političarka Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP), koalicionog partnera socijaldemokrata i zelenih u vladi kancelara Olafa Scholza, je rekla da je vijest o isporuci tenkova tipa Leopard “spasonosna vijest za hrabri narod Ukrajine”.

Potpredsjednica Bundestaga i čelnica vladajuće stranke Zeleni Katrin Goering-Eckard je preko Twittera poručila: “Leopard je slobodan”.

Od opozicionih stranaka je samo najveći opozicioni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU, pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istovremeno kritikovao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke.

“Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga su na ovu odluku natjerali”, rekao je Merz.

Pripadnici opozicionih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritikovali kao opasnu i neodgovornu.

“Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istovremeno kritikovao činjenicu da se, zbog ustupanja tenkova, radi o “novom slabljenju Bundeswehra”.

Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch je istakao opasnost ove odluke.

“Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u spoljnoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava trećem svjetskom ratu nego miru u Evropi”, rekao je Bartsch, prenosi “Jutarnji list”.

Stranke Ljevica i AfD slove za partije koje u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!