Tragedija u Ukrajini: Srušio se helikopter blizu vrtića, 18 poginuih, među njima ministar unutrašnjih poslova i troje djece (VIDEO)

Zasad nije jasno što je uzrokovalo pad helikoptera u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. Rusija se nije oglasila, a ukrajinski zvaničnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području

Osamnaest ljudi, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, druge visoke zvaničnike ministarstva i troje djece, poginulo je jutros u padu helikoptera u blizini dječjeg vrtića u gradu Brovariju nedaleko od Kijeva, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski najviši je ukrajinski zvaničnik koji je poginuo od početka rata. Šef nacionalne policije Ihor Klimenko rekao je da su poginuli i Monastirskijev zamjenik Jevhen Jenin i drugi visoki zvaničnici ministarstva.

Radilo se o helikopteru državne službe za vanredne situacije.

“U vrijeme tragedije djeca i radnici ustanove bili su u vrtiću. Svi su sada evakuisani”, napisao je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Guverner je rekao da je povrijeđeno 29 ljudi, među njima 15 djece.

Zasad nije jasno što je uzrokovalo pad helikoptera u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. Rusija se nije oglasila, a ukrajinski zvaničnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području, piše “Jutarnji list”.

“Nažalost, to se dogodilo s helikopterom državne hitne službe koji je sprovodio svoj zadatak”, rekao je portparol vazdušnih snaga Jurij Ihnat za Apostrof TV.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal napisao je na Telegramu da će se odmah uspostaviti posebna komisija koja će istražiti uzroke nesreće i današnji događaj opisao kao “veliki gubitak za vladin tim i cijelu državu”.

“Moje iskreno saučešće porodicama svih žrtava”, dodao je.

Smrt ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog veliki je udarac ukrajinskim ratnim naporima, navodi BBC.

Rođen 1980. u Hmeljnickiju, na jugozapadu Ukrajine, Monastirski je bio istaknuta osoba u vladi predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema web stranici ukrajinske vlade, ovaj 43-godišnjak je preuzeo dužnost u julu 2021, a prije početka političke karijere radio je kao advokat.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, Monastirski je redovno na društvenim mrežama i u medijima objavljivao informacije o ruskim napadima širom zemlje.

Posebno je odjeknula jedna od njegovih prvih objava od izbijanja sukoba, kada je u martu upozorio na opasnost od Putinovih “spavača” koji su preplavili Ukrajinu.

“Shvatamo da je sabotaža ključni alat u ratu”, rekao je tada Monastirski u intervjuu za novinsku agenciju AP i dodao da su uspjeli da uoče ruske sabotere tako da su pratili njihove ruske telefone. “Odmah smo reagovali pretragom lokacija na kojima su telefoni detektovani i djelovali protiv tih grupa”, rekao je.

Foto: Printscreen/AFP

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!