UZNEMIRUJUĆI VIDEO Policajci elektrošokerom svladali rođaka suosnivačice pokreta Black Lives Matter, umro je…

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon što je bio napadnut pištoljem za omamljivanje, rekla je policija, i odvezla Andersona u lokalnu bolnicu. Umro je četiri i po sata kasnije nakon srčanog zastoja

Rođak suosnivačice pokreta Black Lives Matter preminuo je nekoliko sati nakon što su policajci u Los Angelesu u više navrata upotrijebili elektrošoker i vezali ga na ulici. Učitelj Keenan Anderson (31) preminuo je u bolnici u Santa Monici.

Policija Los Angelesa objavila je snimke intervencije koja se odvijala 3. januara, a prikazuju Andersona kako moli za pomoć dok ga policajci drže.

U jednom trenutku može se čuti kako viče da ga policajci žele ubiti kao Georgea Floyda,.

Uzrok Andersonove smrti, koji je živio na području Washingtona i bio u posjeti Los Angelesu, nije službeno utvrđen.

Objavljeni snimak povećava pritisak na policiju Los Angelesa čije su intervencije u manje od nedjelju dana rezultirale fatalnim ishodima za trojicu muškaraca druge boje kože. Naime, Takara Smitha (45) i Oscara Sancheza (35) policajci su ubili početkom januara.

Gradonačelnica Los Angelesa Karen Bass nazvala je incidente “duboko uznemirujućim”, dok je policija ustvrdila da istražuje smrt trojice pomenutih muškaraca.

Policija je na intervenciju u slučaju Keenana Andersona pozvana na mjesto saobraćajne nesreće oko 15 sati po lokalnom vremenu. Prema tvrdnjama šefa policije Michaela Moorea, on je skrivio saobraćajnu nesreću. Nadalje, rečeno je kako je Anderson pokušao da pobjegne s mjesta nesreće i to pokušavajući “da uđe u automobil druge osobe bez njenog dopuštenja”.

Sudeći po snimku, Anderson je već po dolasku policije bio u rastrojenom stanju govoreći policajcu kako ga neko pokušava ubiti, iako se na snimku ne vidi nikakva vidljiva prijetnja. Iako se muškarac u početku ponašao u skladu s uputstvima policajaca, kako je stizalo još pripadnika policije, on ustaje i istrčava na ulicu ignorišući zahtjeve da se zaustavi.

Kada su policajci došli do Andersona i pokušali da ga uhapse, on je prvo sarađivao,  zatim je bio prkosan, a na kraju uplašen i viče: “U pomoć!” i “Pokušavaju me ubiti kao Georgea Floyda!”.

Pištolj za omamljivanje isprva je korišćen na Andersonu oko 30 sekundi nakon što ga je policajac više puta upozorio da se prestane opirati uhićenju. Za to vrijeme držali su ga drugi policajci, prenosi “Jutarnji list”. Potom su ga elektrošokerom napali još otprilike pet sekundi.

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon što je bio napadnut pištoljem za omamljivanje, rekla je policija, i odvezla Andersona u lokalnu bolnicu. Umro je četiri i po sata kasnije nakon srčanog zastoja.

Toksikološki izvještaj  koji je izradila policija pokazao je da je Andersonova krv bila pozitivna na kanabis i kokain. Kancelarija mrtvozornika okruga Los Angeles napraviće zasebni izvještaj.

Andersonova smrt pokrenula je nove pozive aktivista za reformu policije, od kojih neki vjeruju da policajci s oružjem ne bi trebali da budu angažovani u saobraćajnim nesrećama.

Patrisse Cullors, suosnivačica pokreta Black Lives Matter i Andersonova sestrična, rekla je za Guardian:

“Moj rođak je tražio pomoć, ali nije je dobio. Moj brat bio je uplašen za svoj život. Proveo je posljednjih 10 godina svjedočeći pokretu koji je osporavao ubijanje Afroamerikanaca. Znao je šta je u pitanju i pokušavao je da se zaštiti. Niko nije bio spreman da ga zaštiti”.

Cullors se pridružila brojnim drugim pozivima šefu losanđeleške policije da podnese ostavku.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!