Ambasada SAD: Prisustvo ministara obilježavanju Dana RS suprotno poziciji Crne Gore

“Prisustvo zvaničnika crnogorske vlade na tom događaju, na kojem je takođe odata počast ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu – čiji je rat u Ukrajini, koji nije ničim izazvan, prouzrokovao teško razaranje i ljudske patnje – u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u Evropskoj uniji, i sa principima i vrijednostima koje dijele članice evroatlantske zajednice”, naglašeno je iz američke ambasade u Podgorici

Američka ambasada u Crnoj Gori saopštila je da je “veoma razočarana” odlukom dvojice crnogorskih ministara da prisustvuju nedavnoj svečanosti povodom obilježavanja “Dana Republike Srpske”, kojeg je ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 2015. godine.

“Tim potezom je iskazano veliko nepoštovanje prema institucijama Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz ambasade u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

Svečanosti u Banjaluci 8. januara, na kojoj je predsjednik entiteta Milorad Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prisustvovali su minstri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović.

Prisustvo zvaničnika crnogorske vlade na tom događaju, na kojem je takođe odata počast ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu – čiji je rat u Ukrajini, koji nije ničim izazvan, prouzrokovao teško razaranje i ljudske patnje – u oštroj je suprotnosti sa pozicijom Crne Gore kao NATO saveznika i aspiranta za članstvo u Evropskoj uniji, i sa principima i vrijednostima koje dijele članice evroatlantske zajednice”, naglašeno je iz američke ambasade u Podgorici.

Odlazak dvojice ministara iz vlade Dritana Abazovića na ceremoniju u Banjaluci izazvao je oštre reakcije u dijelu crnogorske javnosti, dok su analitičari ocijenili da su takvi potezi još jedan korak dalje od evropskog puta Crne Gore.

Premijer Abazović rekao je novinarima u utorak da neće smijeniti ministre Damjanovića i Kovača i dodao da, u njihovoj posjeti Banjaluci, njegova vlada “nije imala nikakvog udjela”.

Ipak, Kovač je rekao da je prisutvovao svečanosti u svojstvu ministra, te da je poziv za posjetu dobio od Dodika, dok je ministar finansija naveo da je na skupu bio u lično ime.

Zbog odlaska dvojice crnogorskih ministara na svečanost u Banjaluci, ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je protestno pismo Abazoviću u kojem je ocijenila da taj potez predstavlja nepoštovanje institucija BiH.

Abazovićeva vlada je u tehničkom mandatu, s obzirom na to da joj je izglasano nepovjerenje prije gotovo pet mjeseci.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Proslava Dana nezavisnosti SAD u CG

Idi na VRH
error: Content is protected !!