Autobiografija princa Harija: Kako me je fizički napao brat Vilijam zbog Megan

Nevjerovatna scena, za koju je Hari rekao da je rezultirala vidljivom povredom njegovih leđa, jedna je od mnogih u „Rezervi“, koja će, kako ocjenjuje Gardijan, najvjerovatnije izazvati ozbiljnu buru za britansku kraljevsku porodicu.

U svojoj dugoočekivanoj autobiografiji “Rezerva” (Spare), princ Hari, između ostalog, prepričava, ono što je nazvao fizičkim napadom njegovog brata Vilijama, sada princa od Velsa, dok se njihov odnos raspadao zbog ženidbe mlađeg princa sa američkom glumicom Megan Markl.

Opisujući sukob u njegovoj londonskoj kući 2019, Hari je rekao da je Vilijam Megan nazvao „teškom“, „grubom“ i „bodljikavom“, što je Hari opisao kao „papagajsko ponavljanje medijskih narativa“ o njegovoj američkoj ženi, prenosi Gardijan, koji je imao uvid u kopiju knjige, koja treba iz štampe da izađe 10. januara.

Sukob je eskalirao, napisao je Hari, a Vilijam „me je zgrabio za kragnu, pokidao mi ogrlicu i… oborio me na pod“.

Nevjerovatna scena, za koju je Hari rekao da je rezultirala vidljivom povredom njegovih leđa, jedna je od mnogih u „Rezervi“, koja će, kako ocjenjuje Gardijan, najvjerovatnije izazvati ozbiljnu buru za britansku kraljevsku porodicu.

Kako prenosi N1, sam naziv knjige dolazi od stare izreke u kraljevskim i aristokratskim krugovima – da je prvi sin naslednik titula, moći i sreće, a drugi je rezerva, ukoliko bi se nešto desilo prvorođenom sinu, navodi Gardijan.

Hari, takođe, piše da je Vilijam želio da priča o „cjelokupnoj katastrofi“ njihovog odnosa i borbi sa novinarima. Ali kada je Vilijam stigao u Kotidž Notingem – gdje je Hari tada živio, u krugu Kensingtonske palate – već je, kako Hari kaže, bio „zagrijan“.

Nakon što se Vilijam požalio na Megan, Hari mu je rekao da ponavlja narativ štampe i da očekuje bolje. Ali Vilijam, kaže Hari, nije bio racionalan, što je dovelo do toga da su dvojica muškaraca vikali jedan na drugog.

Hari je tada optužio svog brata da se ponaša kao nasljednik, ne mogavši da razumije zašto njegov mlađi brat nije bio zadovoljan time što je bio rezerva.

Prštale su uvrede, prije nego što je Vilijam ustvrdio da samo pokušava da pomogne.

„Da li si ozbiljan? Da mi pomogneš? Izvini – je l’ ovako to zoveš? Pomaganje meni?“, pitao je Hari.

Taj komentar, kako je dodao, razbjesnio je njegovog brata, koji je opsovao dok je koračao ka njemu. Sada uplašen, napisao je Hari, otišao je u kuhinju, a njegov bijesni brat ga je pratio.

Hari navodi da je svom starijem bratu dao čašu vode i dodao: „Vili, ne mogu da razgovaram sa tobom kad si takav“.

„Spustio je vodu, opsovao me, i potom mi prišao. Sve se desilo jako brzo. Jako brzo. Zgrabio me je za kragnu, pokidao mi ogrlicu, i bacio me na pod. Pao sam na pseću činiju, koja se polomila poda mnom, a njeni djelići zabili su se u moja leđa. Ležao sam neko vrijeme, omamljen, a onda sam ustao i rekao mu da izađe“, napisao je Hari.

Dodao je da je Vilijam tražio od njega da mu uzvrati, podsjetivši ga na njihove okršaje kad su bili djeca, što je Hari odbio. Vilijam je otišao, kazao je Hari, a potom se vratio, „izgledajući da mu je žao i izvinjavajući se“.

Kada je Vilijam ponovo otišao, okrenuo se i rekao Hariju: „Ne moraš o ovome da pričaš Meg“.

„Misliš da si me napao?“

„Nisam te napao, Harolde“.

Hari je naveo da nije odmah rekao svojoj ženi, ali jeste svom terapeutu.

Kada je Megan kasnije primijetila „ogrebotine i modrice“ na njegovim leđima, rekao joj je za napad, a prema njegovim riječima, ona nije bila iznenađena i nije bila toliko ljuta.

„Bila je užasno tužna“.

Harijevo ogorčenje što je „rezerva“ je objedinjujuća tema njegove knjige, kroz poglavlja o njegovom djetinjstvu, školovanju, njegovoj kraljevskoj karijeri i britanskoj vojsci, njegovom odnosu sa roditeljima i bratom i životu sa Megan kroz udvaranje, vjenčanje i brak, i najzad njegovo sopstveno iskustvo roditeljstva, navodi Gardijan.

Na početku, Hari prepričava priču o tome kako je njegov otac, sada kralj Čarls, navodno rekao svojoj ženi, princezi Dajani, na dan Harijevog rođenja: „Divno! Sada si mi dala i nasljednika i rezervu – moj posao je završen.“

Izvor: N1

Idi na VRH

error: Content is protected !!