Usame Zukorlić: Ekshumacija odložena, porodica traži međunarodnu ekspertizu

Odlaganje ekshumacije smo tražili iz dva razloga. Prvo, ona je zakazana ekspresno, te da bi se porodica psihički pripremila za taj čin. Drugi razlog je to što smo tražili međunarodnu ekspertizu. Tražili smo uključivanje još dvije strane laboratorije, da međunarodna ekspertiza obuhvati timove iz Srbije, Bosne i još dvije države

Usame Zukorlić, sin preminulog Muamera Zukorlića, u razgovoru za “Kurir” objašnjava zašto je tražio odlaganje ekshumacije tijela svog oca i dodaje da je porodica tražila međunarodnu ekspertizu.

Ekshumacija tijela bivšeg lidera Stranke pravde i pomirenja bila je zakazana za juče, ali je iznenada odložena.

Muamer Zukorlić (Foto: Instagram)

Tužilaštvo ju je naložilo u sklopu istrage o utvrđivanju uzroka njegove smrti, postupajući po prijavi sina Usamea, koji tvrdi da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću, na osnovu laboratorijskih nalaza.

Zbog čega ste tražili odlaganje ekshumacije i kada bi trebalo da se obavi?

– Odlaganje ekshumacije smo tražili iz dva razloga. Prvo, ona je zakazana ekspresno, te da bi se porodica psihički pripremila za taj čin. Drugi razlog je to što smo tražili međunarodnu ekspertizu. Tražili smo uključivanje još dvije strane laboratorije, da međunarodna ekspertiza obuhvati timove iz Srbije, Bosne i još dvije države.

Da li ćete zaista dobiti međunarodnu ekspertizu? Hoće li se uključiti i tužilaštvo BiH, kako ste najavili?

– Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uputilo zahtjev Višem tužilaštvu u Novom Pazaru da se fomira zajednički istražni tim. Mi smo takođe uputili zahtjev za uključivanje u istragu još dvije strane laboratorije. Više tužilaštvo je proslijedilo zahtjeve Republičkom tužilaštvu na odobrenje.

Kada ste tačno pokrenuli istragu smrti oca?

– Na dan dženeze (ukopa).

Na osnovu kog materijala su rađene analize?

– Uzet je uzorak od rahmetli Muftije Zukorlića. Dva različita uzorka su šifrovano predata u dvije različite laboratorije. Jedna za drugu nisu znale, niti su znale čiji uzorak istražuju. Utvrđeno je da u uzorcima ima tragova otrova”, kaže Usame Zukorlić.

Glavna fotografija: Usame Zukorlić (Foto: Instagram)

Idi na VRH
error: Content is protected !!