Imao je ponude Real Madrida, Napolija…: Znate li zašto Pele nikad nije igrao u Evropi

“Ne žalim što nikada nisam igrao u Evropi. Bio sam u Santosu, a u to vrijeme oni su bili moćni. Nisam igrao izvan Brazila jer sam bio jako, jako sretan u Santosu. Tu sam proveo najboljih 15-20 godina u životu”, rekao je Pele svojevremeno

Edson Arantes do Nascimento Pele ostavio je veliko nasljeđe u svijetu fudbala, no oduvijek je bilo zanimljivo to što nikada nije zaigrao u Evropi.

Pele nas je sinoć napustio u 83. godini nakon što je izgubio bitku s opakom bolešću. Ostavio je uplakanim svijet fudbala kojem je podario mnogo toga i s pravom ga mnogi smatraju najboljim fudbalerom svih vremena.

No, postoje oni koji to osporavaju zbog činjenice da nikada nije zaigrao u Evropi. Pitanje zašto nikada nije igrao na Starom kontinentu postavlja se od davnina, a sam Brazilac je 2013. konačno dao odgovor.

Naime, Pele je naglasio kako je Santos u to vrijeme bio jedan od najmoćnijih svjetskih klubova te da nije želio igrati u Evropi.

“Ne žalim što nikada nisam igrao u Evropi. Bio sam u Santosu, a u to vrijeme oni su bili moćni. Nisam igrao izvan Brazila jer sam bio jako, jako sretan u Santosu. Tu sam proveo najboljih 15-20 godina u životu”, rekao je Pele svojevremeno.

Otkrio je i kako je imao ponuda za nastavak karijere te da ga je u nekoliko navrata zvao i slavni Real Madrid.

“Bilo je puno situacija u kojima sam bio blizu potpisa za Real Madrid, a zatim i još jednom za Napoli u Italiji. Imao sam puno drugih ponuda, ne samo od Reala. Ipak, bilo mi je dobro gdje sam bio”, rekao je Pele.

Kada je već bio na zalasku karijere, napustio je Santos nakon 19 savršenih godina. Prešao je u New York Cosmos i u SAD-u je u dvije sezone postigao 37 golova i tada završio karijeru, prenosi portal Klix.


Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!