Vrhovni sud SAD privremeno blokirao ograničavanja brzog protjerivanja migranata

Republikanski zvaničnici, predvođeni državnim tužiocima u Arizoni i Luizijani, zatražili su danas od Vrhovnog suda da reaguje nakon što je savezni žalbeni sud u petak odbio da stavi na čekanje presudu sudije koji je prošlog mjeseca poništio hitni nalog poznat kao “naslov 42”, javio je Rojter

Vrhovni sud SAD privremeno je danas, na zahtjev republikanaca, blokirao u 19 saveznih država administraciju predsjednika Džoa Bajdena da kasnije ove sedmice okonča politiku brzog protjerivanja migranata uhvaćenih na američko-meksičkoj granici koja je važila tokom pandemije korona virusa.

Republikanski zvaničnici, predvođeni državnim tužiocima u Arizoni i Luizijani, zatražili su danas od Vrhovnog suda da reaguje nakon što je savezni žalbeni sud u petak odbio da stavi na čekanje presudu sudije koji je prošlog mjeseca poništio hitni nalog poznat kao “naslov 42”, javio je Rojters.

Bajden je u predizbornoj kampanji rekao da će brzo poništiti oštra ograničenja za davanje azila koja je uvela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa tokom pandemije kovida, prenosi “Blic”.

U blizini južne granice Meksika u proljeće 2018. godine broj migranata se u jednom trenutku povećao na više od 1.200 ljudi, što je bio rekord u to vrijeme, a što je nagnalo Trampa da 2019. izvrši dodatni pritisak na Meksiko, Gvatemalu, Honduras i Salvador da suzbiju ilegalne migracije ka sjeveru prijetnjom zamrzavanja američke pomoći i uvođenjem tarifa.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!