Uprava za inspekcijske poslove podnijela SDT krivičnu prijavu protiv Ranka Krivokapića i Raška Konjevića

Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je u njoj precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čijem je čelu Vladimir Novović, krivičnu prijavu protiv doskorašnjih ministara vanjskih poslova i odbrane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju, potvrdili su “Danu” iz Uprave.

Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je u njoj precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

“Ko ošteti, uništi, neovlašćeno izmijeni, doradi, izmjesti, zamijeni ili ukloni spomen-obilježje, ili podigne ili organizuje podizanje spomen-obilježja čije podizanje nije dozvoljeno, kazniće se zatvorom od jedne do tri godine”, navodi se u ovoj odredbi Krivičnog zakonika.

Iz Uprave je “Danu” rečeno da je Opština Kotor dužna da ukloni ovo spomen-obilježje koje je nezakonito postavljeno, ali da prvi čovjek grada Vladimir Jokić to rješenje ne sprovodi.

“On je jednom prekršajno kažnjen i nije platio kaznu, a inspekcija će ga kažnjavati dok on ne postupi po tom rješenju”, objasnili su u Upravi.

Uprava za inspekcijske poslove je još 19. oktobra rješenjem Opštini Kotor naložila uklanjanje spomen-ploče sa objekta bivšeg logora JNA u Morinju.

Inspektorka za kulturna dobra i kulturnu baštinu je, zbog neizvršenja rješenja od 18. oktobra, u datom roku, odgovornom licu – predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću (Demokrate), 24. oktobra izdala prekršajni nalog.

Foto: GOV.ME

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!