Minhen: Beograd i Priština dogovorili obnavljanje željeznice i autoputa

Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mjesta, i moram da kažem da su oba predsjednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli da stignemo do ove tačke, istakao je Grenel

Foto: US-Botschaft Berlin

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su jutros u Minhenu izjavu o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština. Ovom događaju prisustvovali su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, kao i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Na Twitter nalogu američke ambasade u Berlinu objavljeno je da je ambasador Ričard Grenel “otvorio Minhensku bezbjednosnu konferenciju istorijskim potpisivanjem sporazuma o željeznici i autoputu između Srbije i Kosova, poslije prošlomesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine”.

U izjavi medijima, Grenel je podsjetio da je već dogovorena avio-linija između Beograda i Prištine, i da su ovo sada dva nova dogovora, prenosi Glas Amerike.

“Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mjesta, i moram da kažem da su oba predsjednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli da stignemo do ove tačke”, istakao je Grenel.

“Kada ljudima date posao i kad ljudima date nadu u budućnost, to zaista mijenja računicu”, rekao je Grenel i objasnio da su značaj ovog posla radna mjesta.

“To smo željeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta ne sagledavanja političkih pitanja, već kako da stvorite ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima”, rekao je Grenel u Berlinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da pregovori sa Prištinom “nisu bili laki”, da je potpisani sporazumi “od velikog značaja”, kao i da se nada da će inicijativa američke administracije “obezbijediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir”.

“To je veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu posle potpisivanja izjave o namjerama za uspostavljanje željezničkog koridora Beograd – Priština i izjave namjeri za završetak izgradnje autoputa Beograd – Priština.

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da vjeruje da će konačni mirovni sporazum sa Srbijom biti potpisan do kraja godine.

On je istakao da je današnji sporazum o željeznicama i autoputu “najbolja poruka da će u region biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u cijelom Zapadnom Balkanu”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!