Čuvenu Siri svi znate, a evo ko je zapravo davao glas (VIDEO)

Prije nego što se Apple okrenuo ka viruelnoj stvarnosti, Siri glas dolazio je od prave osobe. Moralo je, izgleda, da prođe skoro 10 godina da bismo saznali ko zapravo stoji iza ovog personalnog asistenta

Mnogi iPhone korisnici razgovaraju sa Siri na dnevnom nivou, ali da li ste se ikada zapitali odakle dolazi (originalno njen) glas?

Prije nego što se Apple okrenuo ka viruelnoj stvarnosti, Siri glas dolazio je od prave osobe. Moralo je, izgleda, da prođe skoro 10 godina da bismo saznali ko zapravo stoji iza ovog personalnog asistenta.

U intervjuu za CNN, Suzan Benet otkrila je 2013. godine da je ona pozajmila prepoznatljiv glas Siri, a da za to nije ni znala, prenosi Slashgear.

Kako je izgledao njen posao tih dana?

Suzan je tada objasnila da je bila angažovana u julu 2005. godine kada je provodila po četiri sata, pet dana sedmično snimajući glas za “sistem prepoznavanja govora” napravljen od strane kompanije ScanSoft.

Na kraju, SRI International je koristio taj sistem za prepoznavanje govora u razvoju Siri nakon decenija istraživanja vještačke inteligencije.

Prije 12 godina, Apple je kupio Siri, samo dva mjeseca nakon što je lansirana kao samostalna aplikacija na iOS App Store-u, prenosi noob.ba.

Debitantski “nastup” Siri je imao na iPhone 4S i glasovni asistent je od tada sa nama, kroz mnogo uspona i padova.

Apple nikada nije potvrdio ko je zapravo Siri.

Idi na VRH
error: Content is protected !!