Procureo snimak koji je prestrašio Rusiju: “Poslušajte zvuk… Čini se da su Ukrajinci uspjeli!”

U vazdušnoj bazi Engels-2, u blizini grada Saratova na jugozapadu Rusije, dron nepoznatog porijekla srušio se 5. decembra u ranim jutarnjim satima. U eksploziji su oštećena dva bombardera TU-95, koji su ranije korišćeni za udare na ukrajinsku infrastrukturu

Dva ruska aerodroma u kojima se pripremao veliki napad na Ukrajinu pogođeni su bespilotnim letjelicama.

U vazdušnoj bazi Engels-2, u blizini grada Saratova na jugozapadu Rusije, dron nepoznatog porijekla srušio se 5. decembra u ranim jutarnjim satima. U eksploziji su oštećena dva bombardera TU-95, koji su ranije korišćeni za udare na ukrajinsku infrastrukturu.

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka napada na vazdušnu bazu Engels-2. Na jednom od njih može se čuti zvuk letećeg objekta. Oko 42. sekunde videa vidi se svjetlo od eksplozije, a 19 sekundi kasnije do kamere stiže i zvuk samog praska.

Inače, prošle semice objavljene su satelitske slike koje pokazuju kako se bombarderi u vazdušnoj bazi Engels pripremaju za novi napad na Ukrajinu. Fotografije pokazuju avione Tu-95 i Tu-160 koji se pune gorivom i naoružavaju krstarećim projektilima. Vojni analitičari upozoravali su da će napad “velikih razmjera” na Ukrajinu i njene ranjive energetske mreže vjerovatno biti “neizbježan”.

Jutros u 6:30 sati zabilježena je još jedna eksplozija ruskog vojnog aerodroma u blizini grada Rjazanj, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve. Nakon eksplozije cisterne s gorivom, došlo je do požara. TASS javlja da su ubijene tri osobe i još najmanje pet je povrijeđeno. Ruske novine MK objavile su da je eksplozija rezervoara goriva takođe dovela do oštećenja jednog aviona.

Kijev nije preuzeo odgovornost za eksplozije, ali se vjeruje da stoji iza desetaka sličnih napada na baze i skladišta snabdijevanja na zapadnoj granici Rusije, piše “Jutarnji list”.

Baza, ruska medijska kuća s izvorima u bezbjednosnim službama, izvijestila je da je ruski aerodrom u Engelsu napadnut “lebdećim streljivom” koje je gađalo pistu vazdušne baze. Astra, još jedan nezavisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95 s nuklearnim oružjem oštećena u eksploziji. Nijedan nije naveo izvor svojih informacija.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obaviješten o incidentima.

Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da bezbjednosne službe istražuju izvješća o eksploziji u vazdušnoj bazi Engels.

Nije poznato da Ukrajina ima ikakvo “lebdeće streljivo” koje bi joj omogućilo napad stotinama kilometara izvan prve linije sukoba, iako je bilo izvještaja o takvim bespilotnim letjelicama u razvoju.

Foto: Printscreen (Telegraph)

Idi na VRH
error: Content is protected !!