Slučaj ubistva trudnice u Prištini: Suspendovana četiri policajca

Hamidu Magašin (35) navodno je ubio njen suprug Sokolj Haljilji (Sokol Halili) kod zgrade Ginekološke klinike u Prištini, u kojoj je čekala rođenje djeteta. Osnovni sud u Uroševcu potvrdio je da je nju ranije izdao nalog za zaštitu od 13. septembra 2022. do 13. marta 2023. godine. Zahtjev za njegovo izdavanje podnesen je 8. septembra.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da su četiri policajca suspendovana zbog kršenja naloga za zaštitu Hamide Magašin (Magashin), trudnice koju je 30. novembra navodno ubio njen suprug.

“Dosadašnji nalazi će biti proslijeđeni tužilaštvu na kriminalističko postupanje”, precizirao je Svečlja.

Preporuku za suspenziju policajaca ranije je dao Policijski inspektorat Kosova.

Kako navodi Inspektorat, komandir policijske stanice u Lipljanu, narednik i dva istražitelja, osumnjičeni su za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

Ministrica pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je da je ubistvo Hamide Magašin “posljedica institucionalne neodgovornosti”.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti kazao je da odgovorne osobe moraju podnijeti ostavke ili biti razriješene.

Hamidu Magašin (35) navodno je ubio njen suprug Sokolj Haljilji (Sokol Halili) kod zgrade Ginekološke klinike u Prištini, u kojoj je čekala rođenje djeteta.

Osnovni sud u Uroševcu potvrdio je da je nju ranije izdao nalog za zaštitu od 13. septembra 2022. do 13. marta 2023. godine. Zahtjev za njegovo izdavanje podnesen je 8. septembra.

Isti sud je 23. septembra presudom proglasio okrivljenog Haljilija krivim za krivično djelo neovlašteno posjedovanje ili držanje oružja, na osnovu čega je bio kažnjen.

Nakon dva dana bjekstva, 2. decembra, vlasti su objavile da je Haljilji izvršio samoubistvo uprkos pokušajima policijskih zvaničnika da ga ubijede da se preda.

Policija Kosova je saopštila da je on pronađen u selu Davidovce u opštini Štimlje.

Prema pisanju nekih medija, Haljilji je živio na području te opštine.

Od 2010. do 1. decembra 2022. na Kosovu je ubijeno 50 žena. Organizacije za ljudska prava su, u nekim slučajevima, okrivile vlasti da nisu zaštitile žene koje su bile u riziku od nasilja. U većini slučajeva počinioci ubistava bili su muževi, očevi i sinovi.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Idi na VRH
error: Content is protected !!