Ombudsman: Nevenka Bošković Ćirović podsticala na govor mržnje protiv Tanje Šuković

Ćirović je, naime, na svom FB profilu, 16. decembra 2020. kako je navedeno u pritužbi, “pokrenula i usmjeravala nedopustivo primitivnu i opasnu raspravu” u kojoj je bujicom uvreda, kleveta, kletvi i prijetnji oružjem targetirana Tanja Šuković i njena porodica

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, postupajući po prijavi Tanje Šuković, novinarke TVCG, donio je Mišljenje da je nekadašnja članica kolektiva Javnog servisa, a sada konzul CG u Srbiji, Nevenka Bošković Ćirović, na svom Facebook profilu “podstakla raspravu u kojoj su iznijeti stavovi, mišljenja i komentari koji predstavljaju govor mržnje, kao oblik diskriminacije”, piše Antena M.

Ombudsman je, stoga, preporučio Ćirovićkoj “da ubuduće prilikom objavljivanja sadržaja na svom Facebook profilu, eventualne komentare trećih lica koji predstavljaju nezakonit sadržaj, odnosno sadrže elemente govora mržnje i poziva na nasilje blagovremeno uklanja i na taj način doprinese kulturi dijaloga i prevenciji zloupotrebe slobode izražavanja”.

Nevenka Bošković Ćirović je, naime, na svom FB profilu 16. decembra 2020. kako je navedeno u pritužbi, “pokrenula i usmjeravala nedopustivo primitivnu i opasnu raspravu” u kojoj je bujicom uvreda, kleveta, kletvi i prijetnji oružjem targetirana Tanja Šuković i njena porodica. Ćirović je tada bila članica DCG, poslanički kandidat na izborima 30. avgusta i već nekoliko mjeseci bivša novinarka TVCG.

Povod za takvu agresiju Ćirovićke, ne samo na društvenim mrežama nego i u drugim sredstvima javnoga informisanja, bio je nacrt Programskog produkcionog plana što ga je za 2021. predložila tadašnja urednica Dokumentarnog programa Tanja Šuković. Aktivistkinji DCG nije se dopalo što se  u tom dokumentu našlo i nekoliko emisija kojima je tema bila Srpska pravoslavna crkva (“Mantija umjesto kravata”, “Uništeno blago”, “Blagoslov za ćutanje”), u kojima je trebalo da bude obrađeno miješanje te vjerske organizacije u politički život Crne Gore, njen odnos prema crnogorskoj sakralnoj i istorijskoj baštini, slučajevi pedofilije… Planirano je bilo da na te teme govore predstavnici SPC, političari, analitičari, eksperti različitih profila, psiholozi… Ćirovićka je tim povodom pokrenula raspravu na svom FB profilu, nakon koje je 27 učesnika iznijelo ideje kako da se obračuna sa tadašnjom urednicom dokumentarnog programa TVCG: od reprize onoga što se desilo na RTS, uključujući ćeranje  “oružjem i toljagama”, do izbacivanja “s noge na nogu”. Zanimljivo je da tadašnji predsjednik Skupštine CG i aktuelni predsjednik DCG Aleksa Bečić nikad nije odgovorio na pritužbu koju je dobio od Tanje Šuković”, piše Antena M.

Do oglašavanja Kancelarije ombudsmana, mišljenja koje je potpisala zamjenica Nerma Dobardžić, jedina od brojnih adresa kojima se Šuković obratila, koja je pokazala proaktivnost i želju da se pozabavi tim slučajem bila je Komisija za istrage napada na novinare, sa Nikolom Markovićem na čelu. Kancelarija EU u Podgorici i OEBS za slobodu medija u Beču, naprimjer, ostale su nijeme do danas. Inače, Nevenki Bošković Ćirović to nije bilo prvo nasrtanje na lični i profesionalni dignitet Tanje Šuković. Jednako opasne i uvredljive poruke objavljivala je i nakon emitovanja dokumentarnog filma “Svjedok Božje ljubavi”, u februaru 2020. Zbog toga je u matičnoj kući bio pokrenut disciplinski postupak protiv nje i Zorana Lekovića, koji se na istovjetan način oglasio na društvenim mrežama, ali proces nije doveden do kraja jer je – zastario! Za pravnu podlogu svoga Mišljenja Kancelarija zaštitnika ljudskih prava navela je brojne izvore: Ustav CG, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o medijima, Zakon o javnom redu i miru, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Protokol 12 koji prati tu Konvenciju, Preporuke Komiteta ministara Savjeta Evrope državama članicama o “govoru mržnje”, Preporuku ECRI (Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije)”, piše taj portal.

Foto: Nevenka Bošković Ćirović (Printscreen/Adria TV)

Idi na VRH
error: Content is protected !!