IZ u BiH kritikuje Schmidta i Escobara i optužuje Hrvatsku: “Negiraju genocid, vrijeđaju majke Srebrenice…”

Sada su otvorili polemiku i s Escobarom, ali posebno su se usmjerili na Hrvatsku optužujući je za “patronat” nad Schmidtom, čime se, kako tvrde, protežiraju interesi Hrvata u BiH, a diskriminišu Bošnjaci

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u petak je oštro kritikovala Hrvatsku, ali i SAD i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, optužujući ih za jačanje etničkih podjela u toj zemlji i podsticanje diskriminacije Bošnjaka.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću rijaseta IZ u BiH medijima je dostavljeno saopštenje kojim su reagovali na podršku visokom predstavniku Schmidtu i njegovoj odluci da nametne izmjene izbornog zakona BiH što ju je iznio izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar, prenosi “Jutarnji list”.

On je u intervju za Glas Amerike (VOA) ranije ove sedmice kazao da smatra zbunjujućim kritike iz BiH na Schmidtov račun zbog njegove odluke o novoj organizaciji Doma naroda parlamenta Federacije BiH. Escobar je ocijenio da odluke visokog predstavnika samo doprinose ravnopravnosti među etničkim grupama u BiH i osiguravaju da se na ispravan način sprovede volja birača.

“Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi i Federacije BiH i države”, kazao je, između ostalog, Escobar.

On nije direktno pomenuo Islamsku zajednicu u BiH, ali u njoj su se osjetili prozvanim jer su već ranije i sami kritikovali Schmidta, uz argumentaciju sličnu onoj za kojom je posezao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sada su otvorili polemiku i s Escobarom, ali posebno su se usmjerili na Hrvatsku optužujući je za “patronat” nad Schmidtom, čime se, kako tvrde, protežiraju interesi Hrvata u BiH, a diskriminišu Bošnjaci.

“Sumnje su utoliko utemeljenije kada znamo da zvaničnici Hrvatske ne kriju da su oni zaslužni za ovakva nametnuta rješenja i kada ih predstavljaju kao svoj diplomatski i lobistički uspjeh”, navodi se u izjavi rijaseta IZ u BiH.

Istovremeno, tvrdi se u izjavi, oni svakodnevno ponižavaju Bošnjake, negiraju genocid, vrijeđaju majke Srebrenice i, zaobilazeći glavni grad države, obilaze poprišta vojnih operacija iz proteklog rata i drže govore s presuđenim ratnim zločincima, koje su u više navrata odlikovali najvećim državnim priznanjima jedne članice EU.

Dodaje se da oni sada insistiraju na slanju svojih trupa u zemlju u kojoj su bili uključeni u rat i da se sve to odvija bez ikakve reakcije međunarodne zajednice ili visokog predstavnika.

Escobaru su poručili da imaju obavezu da mu prenesu “nezadovoljstvo značajnog broja ljudi” i istovremeno ga upozoriti da se ovako narušava ne samo povjerenje među narodima i građanima u BiH, nego i povjerenje prema predstavnicima politika u regiji i svijetu koje stoje iza Schmidta, čime su aludirali na SAD i Veliku Britaniju, države čije su vlade jasno podržale Schmidta i njegovo djelovanje.

“Prijateljsko je upozorenje (IZ u BiH) da se Bošnjaci ne tjeraju u blokove kojima ne pripadaju i da se problemi ne pokušavaju riješiti linijom manjeg otpora i na račun Bošnjaka, među kojima su sve glasniji oni koji govore da se te politike sprovode samo zato što su muslimani”, stoji u izjavi.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!