Danici na promociju knjige u Njujorku ipak došao omiljeni američki profesor: Veče za pamćenje u Generalnom konzulatu

Koliko je bila dobra atmosfera govori i podatak da je promocija trajala duže od dva sata. Na kraju su svi prisutni dobili knjigu na poklon, a Danica je kazala da planira da organizuje promociju i u Crnoj Gori

Promocija zbirka poezije „Contra mundum“, Danice Roganović, u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku, ostaće upamćena po sjajnoj atmosferi i organizaciji, našoj mladoj književnici koja je dokazala da u dijaspori stasavaju nove generacije iseljenika koje uspješno stvaraju i na jezicima država u kojima borave, kao i njenim kolegama i američkom profesoru koji su dolaskom dali doprinos da događaj bude još uspješniji.

Podrška od kolege – Danica Roganović, vicekonzulka Maja Vasilijević i glumac Teo Čeligo

Podsjetimo, zbirka poezije Danice Roganović je nedavno objavljena u SAD na engleskom jeziku, a ovo je bila prva njena promocija.

Pored konzula Amera Cikotića, vicekonzulke Maje Vasilijević, drugog sekretara u Misiji Crne Gore pri UN-u Jelene Leković, skupu su, između ostalih, prisustvovali aktivistkinja za ljudska prava Bosa Bakrač, kao i Đurica Mićunović, predsjednik crnogorskog društva “13. jul” iz Njujorka.

“Vjerujem da je debitantska zbirka poezije Danice Roganović samo početak uzbudljivog putovanja koje nam priprema kroz njene stihove, glumu i film” – Vicekonzulka Maja Vasilijević

Vicekonzulka Maja Vasilijević pozdravila je prisutne i ispred GK CG u Njujorku poželjela dobrodošlicu. Ona je ujedno iskoristila priliku da pozove američke prijatelje da posjete Crnu Goru, a da bi im približila ljepote zemlje iz koje potičemo citirala je poznatog engleskog pjesnika Lord Bajrona koji je napisao da je “pri rođenju planete najljepši susret kopna i mora sigurno bio na crnogorskom primorju”.

Vasilijević je najavila Danicu Roganović, rođenu Cetinjanku porijeklom iz Herceg Novog, a njen prvijenac zbirku poezije je opisala kao “svojevrsnu iskrenost prema samom sebi i naizgled mračnu, ali neopisivo životnu i istinitu čežnju za svjetlošću”.

Ona je izrazila očekivanje da će ovakve inspirativne večeri biti češće u GK i pokazala otvorenost za svaku inicijativu umjetničke vrste.

“Vjerujem da je debitantska zbirka poezije Danice Roganović samo početak uzbudljivog putovanja koje nam priprema kroz njene stihove, glumu i film”, kazala je, između ostalog, Vasilijević.

Pjesnikinja Danica Roganović zahvalila se svima što su došli.

“Nemam strog sistem kako bih voljela da prođe ovo veče. Polako i opušteno ćemo pokušati da večeras uživamo u poeziji i njenoj čaroliji”, kazala je Roganović, po obrazovanju diplomirana pravnica, koja u Njujorku pohađa časove glume i piše filmska scenarija.

Odmah potom začuli su se zvuci gitare Zvezdana Jašovića, a glumci Teo Čeligo i Christina Blum počeli su recituju stihove.

U nastavku Danica je govorila o svom dolasku u SAD i želji da objavi ovu knjigu.

Kazala je da je očekivala da će knjiga ugledati svjetlo dana ranije, ali da je trebalo vremena da se sve kocke poklope.

Za uspomenu – Jelena Leković i Danica Roganović

Koliko je bila dobra atmosfera govori i podatak da je promocija trajala duže od dva sata. Na kraju su svi prisutni dobili knjigu na poklon, a Danica je za Portal Revije Fokus izjavila da planira da organizuje promociju i u Crnoj Gori.

POHVALE I OD PROFESORA

Podrška svojoj studentkinji – Milton Justice i Danica Roganović

Među prvima na promociju su došle Danicine kolege sa studija glume. Slovenac Teo Čeligo bio je prvi koji se pojavio u prostorijama našeg diplomatskog predstavništva, a zatim su stigli i ostali. Kako je broj mjesta bio ograničen, na promociju su došli samo oni koji su pozvati.

Jedno mjesto, koje je bilo predviđeno za Milton Justice-a, profesora sa glumačke akademije Stella Adler i univerziteta Yale, na početku je bilo upražnjeno.

Kako je promocija odmicala, sve je bilo manje nade da će se profesor pojaviti na promociji svoje studentkinje.

Ipak, omiljeni Daničin profesor je ispunio obećanje. Danici je čestitao na njenoj svestranosti i objavljenoj knjizi, čime je, kako je kazao, pokazala da posjeduje dar za mnoge umjetničke izraze.

VUKOVIĆ: ,,CONTRA MUNDUM” PONOVO POKAZUJE DA SMO SMRTNI I PROLAZNI

U predgovoru za knjigu, Jakša Vuković je napisao da je ,,Contra Mundum” svojevrsni izraz stoičke filozofije u XXI vijeku.

“Na estetski privlačan način, Danica otkriva svoj mikrokosmos i unutrašnje borbe uma i emocija. Razvijene poetske slike ukazuju na to da čitamo stihove slojevito strukturirane ličnosti koja traži sebe u vrevi postindustrijskog Njujorka.

Ova zbirka pesama će nam ponovo pokazati da smo smrtni i prolazni, ali svi dobijamo priliku da pišemo istoriju – manifeste dobrih djela.”

Sead Hodžić

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJA PORTALA REVIJE FOKUS

FOTOGALERIJA

   

Idi na VRH
error: Content is protected !!