Ambasadori Kvinte o Crnoj Gori: Zabrinuti smo, dijalogom do Ustavnog suda i izbornih uslova

“Pozivamo sve strane da, kao prioritet, preduzmu korake ka istinskom inkluzivnom dijalogu i da, u dobroj namjeri, uklone političke prepreke, kako bi se uspostavio funkcionalan Ustavni sud i stvorili adekvatni uslovi za buduće izbore”, navode ambasadori Kvinte

Ambasadori Kvinte se oglasili su se u četvrtak povodom političke situacije u Crnoj Gori i saopštili da “sa zabrinutošću prate politička zbivanja”.

U zajedničkom saopštenju navode da “demokratske institucije, institucije vladavine prava i poštovanje Ustava, sa kojim svi zakonski akti treba da budu usklađeni, osnovni su uslov da Crna Gora funkcioniše efikasno, kao stabilna demokratska država”.

Oni naglašavaju da “prioritet za sve stranke u Skupštini mora da bude zajednički rad na obnovi i poštovanju legitimnih institucija i obezbjeđivanju adekvatnih mehanizama odgovornosti, kroz jasnu podjelu vlasti”.

Pozivamo sve strane da, kao prioritet, preduzmu korake ka istinskom inkluzivnom dijalogu i da, u dobroj namjeri, uklone političke prepreke, kako bi se uspostavio funkcionalan Ustavni sud i stvorili adekvatni uslovi za buduće izbore“, navode ambasadori Kvinte.

Zemlje Kvinte su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Francuska. Apeli na smirivanje odnosa i dijalog političkim akterima u Crnoj Gori uslijedili su nakon što su u Skupštini Crne Gore nedavno usvojene Izmjene zakona o predsjedniku državu za koje su pravnici i NVO sektor ocijenili da su neustavne.


Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke u srijedu je poručila da su “Sjedinjene Države zabrinute zbog eskalacije zapaljive retorike i neodgovorne konfrontacije crnogorskih lidera posljednjih dana”.

Evropska unija (EU)takođe je izrazila zabrinutost zbog glasanja u Skupštini Crne Gore i poručila da “svi zakonski akti moraju biti u skladu sa Ustavom”.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Idi na VRH
error: Content is protected !!