Penzioner iz BiH prevario vlasti u Austriji i dobio više od 18.000 eura socijalne pomoći

Kriminaliste je na istragu potakla sumnja štajerskog Zavoda za mirovinsko osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog umirovljenika na toj adresi u Grazu

Austrijska kriminalistička policija u Grazu prijavila je 71-godišnjeg penzionera iz Bosne i Hercegovine zbog sumnji da je počinio ‘tešku’ prevaru, piše dnevni tabloid “Heute”.

Isti izvor, pod naslovom, “Penzioner živi na Balkanu, a primio je preko 18.000 eura pomoći” piše kako su istražitelji kriminalističke skupine “SOLBE”, zaduženi za otkrivanje prevara kod socijalnih usluga, opširnim istragama kod kolega u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utvrdili da je 71- godišnji državljanin BiHbio ‘lažno’ prijavljen da stanuje u Grazu, a živio je u Bosni i Hercegovini.

To ne bi bio problem, piše tabloid da pritom nije tražio i primao socijalnu naknadu, odnosno razliku vrijednosti od njegove invalidske penzije do vrijednosti minimalne penzije u Austriji (za penzionere samce 1.030,49 eura). Na minimalnu penziju ili razliku isplate vrijednosti do minimalne mirovine imaju pravo isključivo samo oni slabije financijski stojeći austrijski građani, koji u Austriji imaju stalni boravak i u njoj stalno žive.

Živjeti izvan Austrije, a dobivati austrijsku državnu, odnosno socijalnu pomoć ili naknadu, protupravno je i kažnjivo u ovoj alpskoj zemlji.

Stoga su nadležni pokrajinski organi vlasti u Grazu protiv navedenog penzioner podigli prijavu, osumničivši ga da je protupravno, od januara 2019. godine do februara ove godine, austrijsku državu oštetio, preciznije rečeno “prevario” za preko 18.600 eura.

Kriminaliste je na istragu potakla sumnja štajerskog Zavoda za mirovinsko osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog umirovljenika na toj adresi u Grazu, prenosi Radio Sarajevo.

Idi na VRH
error: Content is protected !!