Monstruozni otac silovao ćerku s mentalnim teškoćama, ostala je trudna: Sud mu je sada – smanjio kaznu!

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno optuženom cijenio otežane okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Kao olakšavajuće okolnosti koje je prvostepeni sud trebao vrednovati, Viši krivični sud ističe optuženikovu dob i status penzionera

Viši krivični sud (VKS) je djelimično prihvatio žalbu B. T. i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv polne slobode nad bolesnom i lakše mentalno retardiranom 17-godišnjom ćerkom koja je nakon silovanja rodila dijete, izvijestio je Apelacioni sud.

Sud je saopštio da je prihvatio žalbu optuženog i preinačio prvostepenu presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B.T. nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Apelacioni sud je precizirao da je prihvatio prvostepenu pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina, pa dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno optuženom cijenio otežane okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšavajuće okolnosti. Kao olakšavajuće okolnosti koje je prvostepeni sud trebao vrednovati, Viši krivični sud ističe optuženikovu dob i status penzionera.

“Viši krivični sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostepeni sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju”, pojasnio je sud.

Kako piše Dnevnik.hr, B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. upotrebom sile u porodičnom stanu imao odnos sa svojom čerkom od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio da je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna retardacija) i da je djevojčica nakon prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!