Azri Bašić 14 godina zatvora zbog ratnog zločina

Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan. Njoj će u kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od marta 2011. godine, kada je uhapšena u SAD-u i izručena BiH

Prvostepenom presudom suda BiH, Azra Bašić je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika 1992. u Derventi osuđena na 14 godina zatvora, piše Slobodna-bosna.ba.

Azri Bašić je suđeno prema optužnici Tužilaštva BiH koje je tereti da je, kao pripadnica HVO-a, od 26. aprila do početka maja 1992. godine, u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje, učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da je optužnica precizirana u odnosu na izvedene dokaze.

Kajganić je pročitao 15 tačaka optužnice kojom se Bašić na teret stavlja učešće u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima.

Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

Njoj će u kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od marta 2011. godine, kada je uhapšena u SAD-u i izručena BiH. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!