Bar: Na mjesnom groblju Zaljevo sahranjen glumac Adnan Dino Palangić

Posebno upečatljiv bio je u dokumentarnom filmu o Ivanu Mažuraniću, gdje je tumačio naslovnu ulogu

Na mjesnom groblju Zaljevo, u Baru, sahranjen je filmski, pozorišni i TV glumac iz Bara Adnan Dino Palangić.

Rođen je 4. juna 1949. godine u Zaljevu, kao potomak jedne od najstarijih familija u tom dijelu opštine. Tu je pohađao i osnovnu školu. Glumačku akademiju završio je u Sarajevu i glumio u Zeničkom narodnom pozorištu.

Iako veoma raskošnog talenta, zbog specifične fizionomije najčešće je dobijao uloge karakternih negativaca ili likova koji se pamte nakon samo jednog kadra.

Adnan Dino Palangić kao Ivan Mažuranić (Foto: Printscreen)

Prvi put se kao televizijski glumac pojavio u drami “Pisaća mašina” (1975), da bi potom uslijedio čitav niz angažmana u TV filmovima i serijama, naročito onim rađenim po motivima djela poznatih jugoslovenskih pisaca (“Porobdžije”, “Selo”, “Priča o kmetu Simanu” “Autogram”, ”Ćilim”, “Husinska buna” “Pokondirena tikva” “Ćorkan i Švabica”, “Znak”, “Srebrena lisica”, “Oklagija”, “Skretničar”, “Veliki talenat”, “Odumiranje međeda”…). Posebnu pažnju je skrenuo ulogom invalida Koja u poznatoj partizanskoj seriji “Tale” i u filmu “Dama s krajolikom” iz 1989. godine. Posljednju značajnu jugoslovensku ulogu imao je tumačeći Ali-agu Hamzića u TV seriji “Aleksa Šantić”.

Posebno upečatljiv bio je u dokumentarnom filmu o Ivanu Mažuraniću, gdje je tumačio naslovnu ulogu, piše Barinfo.

Nakon rata u BiH preselio se u Rijeku, gdje je živio i radio u tamošnjem pozorištu. Kratka, ali upečatljiva uloga gradskog oriđinala Duja u remek-djelu Vinka Brešana “Maršal” samo je podsjetila na njegov glumački dar. Glumio je i u filmovima “Crvena prašina”, “Tu”, “Svjedoci”, “Infekcija”, “Večera u raju”, “Ničiji sin”, “Eyjafjallajökull” (francuska drama)… i TV serijama “Cimmer Fraj”, “Odmori se, zaslužio si”, “Stipe u gostima”, “Crno-bijeli svijet”, “Rat prije rata”, “Novine”, a tri sezone je tumačio ulogu Paška u hit serijalu “Bitange i princeze”.

Iza Adnana Dina Palangića ostali su sinovi Kenan i Sadat sa porodicama, i supruga Besima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!