Abazović uputio Skupštini predlog da se smijene Konjević i Krivokapić

U obrazloženju Odluke premijera podsjeća se kako je u periodu od izglasavanja nepovjerenja Vladi do podnošenja predloga “javno djelovanje ministara Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade”. On, kako je objavljeno na Telegram kanalu Abazovića, ističe da je Krivokapićevo i Konjevićevo rukovođenje resorima vanjskih poslova i odbrane u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predao je Skupštini Crne Gore inicijativu za razrješenje ministara odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, prenosi rtcg.me.

Član Vlade se razrješava većinom glasova svih poslanika.

Podsjetimo, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić uputio je Abazoviću prije nekoliko dana inicijativu kojom traži da se u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje Konjevića i Krivokapića.

U obrazloženju Odluke premijera podsjeća se kako je u periodu od izglasavanja nepovjerenja Vladi do podnošenja predloga “javno djelovanje ministara Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade”.

On, kako je objavljeno na Telegram kanalu Abazovića, ističe da je Krivokapićevo i Konjevićevo rukovođenje resorima vanjskih poslova i odbrane u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu.

“Članom 82 stav 1 tač. 12 Ustava propisano je da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade. Cijeneći odgovornost i ustavne nadležnosti Vlade kojoj je presto mandat, a koja podrazumijeva iste nadležnosti kao i Vlade u punom mandatu, smatram da bi daljim vršenjem funkcija potpredsjednika Vlade i ministra odbrane gospodina Konjevića i ministra vanjskih poslova gospodina Krivokapića bili ugroženi interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, a posebno činjenice da su isti narušavali državne interese nepostujući preuzete obaveze, a u određenim slučajevima i zakonske procedure, pa čak i norme”, navodi se u obrazloženju Abazovića.

Kako kaže, ciljevi i djelovanje dvojice ministara su u periodu nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bili u očiglednoj suprotnosti sa ciljevima i vrijednostima 43. Vlade, koje se zasnivaju na društvenoj inkluziji, beskompromisnoj borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, te jačanju crnogorskih institucija, “iz kojih razloga podnosim Skupštini predlog na urgentno razmatranje”.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!